Google+

In acest an, numarul studentilor inscrisi la universitatile din tara aproape ca s-a injumatatit. Facultatile la care s-au inregistrat cele mai mare scaderi - VIDEO

In acest an, numarul studentilor inscrisi la universitatile din tara aproape ca s-a injumatatit. Facultatile la care s-au inregistrat cele mai mare scaderi - VIDEO
Embed:

De la an la an avem tot mai putini studenti. Datele statistice arata ca in ultimii 10 ani numarul de studenti inmatriculati la universitatile din tara s-a redus cu peste 40%. Reprezentantii de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca spun ca daca acum cativa ani avem destui economisti, contabili si juristi, acum ducem lipsa si de acesti specialisti.

 

Daca in anul 2007 in universitatile din tara isi faceau studiile 127.997 studenti, atunci anul trecut numarul acestora s-a redus pana la 74.726, cu peste 40% mai putini. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la:

 

Stiinte economice -54% 

Drept - 50% 

Inginerie si activitati ingineresti -36%

 

Scaderea numarului de tineri dornici sa munceasca se simte si pe piata muncii. Reprezentantii Agentiei pentru ocuparea Fortei de Munca spun ca daca acum cinci ani nu duceam lipsa de economisti, juristi sau contabili, acum situatia s-a schimbat. 

 

Maria BULGARU, SEF DIRECTIA PLANIFICARE, EVALUARE SI SINTEZA: “Foarte multe locuri, dar specialisti putini. Se observa o scadere a persoanelor in cautarea unui loc de munca si cresterea locurilor vacante chiar cu conditii bune, cu salariu bun. Nu avem specialisti, economisti, contabili inclusiv contabili sefi peste 100 de locuri vacante.”

 

Grigore BELOSTECINIC, PRESEDINTELE CONSILIUL RECTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: ”Ar trebui sa ne gandim la un eventual import de forta de munca in RM. In curand Republica Moldova se va transforma dintr-un exportator de forta de munca.” 

 

Astfel ca specialistii in domeniul educatiei bat alarma. Acestia spun ca universitatile risca sa ramana pustii peste cativa ani.

 

Grigore BELOSTECINIC, PRESEDINTELE CONSILIUL RECTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: “Noi suntem pe ultimul loc in Europa dupa numarul de studenti care revin la 1000 de locuitori. In medie in statele Uniunii Europene avem in jur de 37 la 1000 de locuitori, in Republica Moldova sunt in jur de 26, in Romania peste 40”.

 

Site-urile care ofera locuri de munca abunda in anunturi. Intr-un anunt se spune ca se cauta profesor cu un salariu de 2800 de lei. Tinerii insa spun ca nu ar lucra nici in ruptul capului pentru un astfel de salariu.

 

”-Ai lucra cu 2800 de lei salariul lunar? -Nu.Nu ajunge pentru un trai decent”.

 

 ”-Nu. In primul rand comunalele sunt foarte mari. Daca nu esti din oras si stai in chirie e si mai greu”.

 

Prin urmare, tinerii spun ca universitatile au devenit neatractive.

 

”Eu am terminat Universitatea de Stat, dar nu lucrez pe specialitate, deoarece sunt salarii mici”.

 

”La toti le trebuie acum bani si nu are rost sa inveti.” 

 

”Prea mult efort si ele nu duc la nici un rezultat.”

 

“Sa presupunem ca am mers la universitate? Unde sa ma angajez cu diploma mea? Cine o sa ma ia daca nu am experienta?”

 

"Perspective nu sunt. Faraa document esti nimeni”.

 

”Nu cred ca diploma iti aduce mare ajutor in viata”.

 

O problema pentru tinerii care absolvesc universitatile este ca majoritatea locurilor de munca sunt in orase, pe cand cei mai multi someri sunt in sate.

 

Maria BULGARU, SEF DIRECTIA PLANIFICARE, EVALUARE SI SINTEZA: “Persoane in cautarea unui loc de munca sunt 62% in mediul rural si 38% in urban, pe cand locurile vacante sunt invers, doar 16% in mediul rural este o problema foarte acuta”.

 

Potrivit celor de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, exista o lipsa acuta de medici, asistente medicale, pedagogi si educatori.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn