Pastreaza autenticitatea portului popular moldovenesc. Elena Gori este tanara care si-a transformat munca intr-un adevarat hobby. Teasa catrinte si brauri, invatand meseria de la mama sa. Isi doreste ca moldovenii sa nu uite de obiceiurile stravechi.

Publicat:04.08.2018, 12:35

Indragostita de portul popular, Elena Gori teasa catrinte de la varsta de 16 ani. De la mama sa a invatat meseria, iar acum aceasta  ocupatie ii aduce o sursa de venit.

Elena GORI, MESTER POPULAR:Castig bani, cu asta traiesc sa nu plec peste hotare. Asta a fost toata motivatia sa stau langa baiat sa il cresc aici in Moldova, sa nu il las cu bunica sau bunelul.”

 Tanara mesterita isi dedica tot timpul meseriei sale. Dupa ce urzeste firele, le da prin sul, leaga itele fir cu fir le da prin spata si se apuca de tesut, iar timp de o zi catrinta este gata.

Masinaria numita “stativ” la care lucreaza Elena o are inca de la strabunici la care a muncit si mama sa timp de 40 de ani.

Maria RUSU, MESTER POPULAR:Din 1997 am inceput a lucra cu catrintele si fotele. Noi imbatrinim, cineva trebuie sa mai urmeze sa arate traditia.”

 Pe langa tesut, Elena mai coase si ii de o frumusete rara. Acestea sunt mai intrebate deoarece multi le asorteaza cu pantaloni si le poarta zilnic.

Elena GORI, MESTER POPULAR:Facand catrintele si braurile doreau si iile luau asa tesute in stative vechi.”

 Despre frumoasele lucrari s-a auzit si peste hotare asa ca deseori Elena expediaza colete  cu ii si catrinte moldovenilor stabiliti in Portugalia, Italia, Germania si Rusia. Mesterita spune ca munca a devenit parte din viata ei si ca nu ar putea sa traiasca fara ea asa ca o mai ajuta si feciorul care ii gaseste diverse modele de tesut. Acum lucrarile ei sunt purtate de ansambluri folclorice, artisti si oameni indragostiti de frumos.

“Am o ie de la doamna Elena, e frumoasa imi plac ornamentele, sunt folosite ornamente aprinse care atrag ochiul.”

"Am brau, catrinta si iei pentru ca sunt niste ornamente foarte colorate si frumoase care ne plac anume noua cpiilor.”

 Face un ban din pasiunea sa si este cu sufletul impacat, bucurandu-si clientii cu sute de modele de catrinte si ii.