Intr-o societate in care politetea si-a pierdut din valoare, toata speranta sta in copii. La asta s-au gandit membrii unui centru care au lansat un concurs al bunelor maniere intre clasele primare, in mai multe scoli din capitala. Copiii si-au demonstrat abilitatile, dupa o saptamana in care au invatat cum sa se comporte in diferite situatii.

Publicat:02.12.2017, 15:49

Acesti copii de la liceul Mihai Viteazul au studiat regulile elementare de politete prin  poezii si scenete. Dupa o saptamana de lectii elevii spun ca stiu exact cum sa se salute sau sa se comporte fata de colegii de la scoala. Cunostintele noi le-au prezentat, pintr-un concert, profesorilor si parintilor. 

“Ce personaj ai jucat tu astazi si ce ai vrut sa arati la public? Eu am jucat personajul vulpea si am vrut sa arat la public sa nu mintim nicidata si sa fim buni cu toti sa nu mai furam.”

“Astazi am fost mos din sceneta cuvintele fermecate. Reporter (cum trebuie sa fie un om,ce maniere trebuie sa aiba?) - trebuie sa se comporte frumos, sa aiba sapte ani de acasa.”

Acest baiat a jucat rolul unui politist, acum stie cum trebuie sa se comporte un om al legii.

“Ce maniere trebuie sa aiba un politist? Trebuie sa fie atent, bun, cinstit si intelept,tu vrei sa fii politist pe viitor, Cum vei fi?, vei tine cont de manierile de astazi? Ce ai invatat nou? trebuie sa fiu atent pe strazi sa respect rehulile de circulatie daca vreau sa-mi pastrez viata.”

“Eu am invatat multe maniere, am invatat sa salut, sa folosesc cuvinte fermecate si sa ma comport civilizat.”

Parintii si profesorii sunt multumiti si spun ca dupa aceste ore copii lor au devenit mai manierati. 

“Copii sunt foarte bravo, ei sunt activi, ei s-ar implica in orice le aduce placere, orice ii face s-a zimbeasca s-a rada.”

Maria GABUREA-GRAUR, DIRECTOR ADJUNCT:Ne-a bucurat vestea ca facem parte din aceasta campanie cu promovarea bunelor maniere. Copii ne-au dat azi o lectie de ceea ce e frumos. Si manierele sunt la copii le punem in capul mesei le punem pe drumul cel mare si chiar maturii le pot prelua de la copii.”

La final elevii au primit note de la un juriu. Iar dintre cele opt clase care au concurat, una a fost aleasa castigatoare.

Elena VOROTNEAC, SEF DIRECTIA DE INFORMARE SI RELATII CU COMUNITATEA: “Din momentul din care incepem sa-i invatam pe copii sa fie mai manierati sa aiba un respect fata de cei de alaturi sa promoveze valorile atunci vom schimba si societatea.”

Initiatorii spun ca ulterior va fi organizat un concurs intre mai multe licee din capitala. Campania a fost initiata de un centrul de dezvoltare personala din capitala.