Google+

Moldoveanca care vorbeste prin muzica

Moldoveanca care vorbeste prin muzica
Embed:

Te face sa tresari la fiecare nota atinsa si te transformi, de buna voie, in rob atunci cand incepi sa o intelegi cu adevarat. Este vorba de muzica - forta care a stapanit timpuri si generatii. Unici sunt cei care au reusit sa o cucereasca cu adevarat, iar moldoveanca Mariana Izman se numara printre ei. A pornit din Chisinau acum 13 ani, copila fiind, sa studieze muzica in Europa. Astazi, canta la Conservatorul regal din Olanda si preda pianul in Londra.


Un talent care nu a trecut neobservat. Renumitul actor roman Ion Caramitru venise la Chisinau cu un recital al lui Mihai Eminescu si din toti pianistii a ales-o pe aceasta fetita sa-l acompanieze.

Au trecut de atunci mii de clipe de victorii si emotii. Nu mai e acea copila, ci o tanara de 30 de ani in toata splendoarea. Nu mai locuieste in Chisinau, ci in Amsterdam, fiind deja cetatean al Olandei de 5 ani.

Mariana Izman s-a intors in Moldova pentru a sustine un concert in cadrul festivalului Serghei Rahmaninov. Si cum timpul isi dicta regulile, de la aeroport Mariana a mers direct la Filarmonica, pentru repetitii.

Are un stil inconfundabil de interpretare, redand muzicii emotii, gesturi si miscari.

Mariana canta de la varsta de 6 ani. Parintii, renumiti matematicieni in Moldova, i-au simtit atunci talentul si au decis sa-i ia un pian. Si astazi, acesta sta nemiscat la loc de cinste in casa si de care mama Marianei are grija cu sfintenie.

Vacantele le petrecea in mare parte la tara si ca sa nu-si intrerupa orele, parintii au decis sa-i duca si acolo un pian. Si asa, antrenandu-se ore in sir si zile intregi, Mariana a inceput sa se perfectioneze. Anii ’90 i-au fost hotaratori.

La unul din concursurile internationale, pe care incerca sa nu le scape, a fost invitata in Olanda. Dupa ce evoluase acolo la un festival, Mariana primise tichetul pentru calatoria succesului.

Apoi a urmat titlul de maestru in arte la acea institutie.

Acum, activeaza ca pianista la Conservatorul regal din Olanda, preda pianul la o scoala de muzica din Londra si este mereu in turnee.

Este si cetatean de onoare al unui oras din Olanda.

La Chisinau vine mai rar, dar, oricand n-ar aparea, este mereu asteptata de publicul insetat de muzica.
Ambianta

Nu este casatorita si spune ca nici nu se grabeste. Are toata libertatea de asi iubi omul drag si muzica. Viseaza sa mai cucereasca scene si alte inimi ale devoratorilor de arta. Ce mai, ARE CU CE o moldoveanca in Olanda.

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn