Multi merg la cimitire, ca la nunta - imbracati in haine scumpe si cu pungi pline cu mancare. Asta spun preotii, care ne indeamna sa nu transformam sarbatoarea intr-o petrecere printre morminte. Cat despre pomeni, acestea trebuie impartie celor saraci.

Publicat:14.04.2018, 12:17

In ultimii ani, moldovenii obisnuiesc sa transforme Pastele Blajinilor intr-un chef de zile mari. Preotii ne indeamna sa nu facem asta si sa sarbatorim mai modest.

Maxim MELINTE, PREOT BISERICA “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”, GHIDIGHICI: "Astazi avem un fel de festival, a modei, a barfelor a ultimelor nauti. Undeva se pierde esenta sarbatorii, pentru ca pune, accent pe galustele pe mancare, pe un paharel 2,3, 4, 5, 6."

 Totodata preotii sunt deranjati si de vestimentatia, care de multe ori pare ca e adusa de pe podiumurile de moda. Slujitorii bisericii mai spun ca unii scot ultimii bani din buzunar pentru a merge la cimitir cu pomene alese.

Maxim MELINTE, PREOT BISERICA “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”, GHIDIGHICI: "O familie vaduvita, o mama tanar ramene in pragul saraciei din cauza acestei traditii. Nu trebuie sa pui stergarul cel mai scump, colacelul cel mai, colecel nu de cel da de asta, pledul, nu , trebuie sa scoti, dulap  perne."

 Tot la capitolul pomene, preotul spune ca e gresit sa le dam rudelor sau prietenilor. 

Maxim MELINTE, PREOT BISERICA “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”, GHIDIGHICI: "Nu facem schimb de pomene, farfurii, stergare intre noi. Ci identificam persoane, defavorizate, solitare, varsnice  si sa mobilam dragostea noastra crestineasca sa facem viata mai buna." 

 Cimitirul nu e locul potrivit pentru a intinde mese cu tot felul de bucate si a ne veseli, ne atentioneaza preotul.

Maxim MELINTE, PREOT BISERICA “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”, GHIDIGHICI: "Ai luat o placinta, o gura de apa, dar nu neaparat sa torni vin din caldare, sa bea cel raposat. Nu-i am pus asa mult accent pe lucrurile astea ca nu dam seama ca trebuie de trait altfel viata noastra. Daca dai la fieare de sufletul celui din cimitir ce ramen din sufletul tau."

 Preotii mai spun ca ar trebuie sa ne aducem aminte de cei raposati nu doar de Pastele Blajinilor, dar si pe tot parcursul anului.

Maxim MELINTE, PREOT BISERICA “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI”, GHIDIGHICI: "Lucrul acesta vine din prisma trairii sfintilor parinti si a recomnadarilor celor au trait inaitea noastra, dar mai mult a degradat."

 Pestele Blajinilor este sarbatorit in mai multe tari din Europa de Est. Aceasta zi, numita si Pastele Mortilor se sarbatoreste in prima duminica sau luni de dupa Inviere.