O familie de moldoveni stabilita de ani buni la Donetk a fost nevoita sa revina in Moldova, chiar daca aici nu are niciun adapost. Casa din Ucraina le-a fost distrusa de bombardamente. Oamenii au venit la Chisinau cu doar cateva valize de haine si incearca sa ia viata de la capat.

Publicat:08.09.2014, 15:55

Ala GHELDIS, REFUGIATA: “Au început sa împuste din lansatoare grad. Stai si nu stii ce sa faci, e o senzatie de parca ar fi un cutremur, pur si simplu pamântul îti fuge de sub picioare. Te surzeste, ti se usuca în gura. Stai intepenit, nu stii ce sa faci.”

Asa isi aminteste Ala Gheldis ultimele zile la Donetk. In cautarea unei vieti mai bune familia s-a mutat acolo cu 16 ani in urma. Si-au construit o casa si isi traiau viata fericit alaturi de cei doi copii. Totul insa s-a schimbat din momentul cand orasul a inceput sa fie bombardat. Atunci ei au luat decizia sa se intoarca acasa. Aici stau cu chirie si abia daca se descurca.

Ala GHELDIS, REFUGIATA: "Am luat haine de vara, nu avem nici macar vesela. Eu nu stiu ce va fi mai departe!Acolo nu ai la ce sa te întorci."

Sotul femeii muncea sofer de troleibuz la Donetk. Imediat ce a ajuns la Chisinau, s-a nagajat la acelasi serviciu si aici. 

Vitalie GHELDIS, REFUGIAT: “Cumparam tot ce gasim mai ieftin, aici totul este mai scump decât acolo. Oamenii ne mai ajuta, totusi este complicat. ” 

Cat despre situatia din Ucraina barbatul spune ca din cauza neintelegerilor politicienilor au de suferit oamenii simpli.

Vitalie GHELDIS, REFUGIAT: “Eu sunt pentru oamenii pasnici. Daca tara era integra ea trebuie asa si sa ramana fara separari.”

Actiunile de lupta au inceput la Donetk in luna aprilie, cand un grup de rebeli a cerut, cu sprijinul Rusiei, separarea de Ucraina. Dupa ce au murit in jur de 2 mii de oameni, in urma cu trei zile Kievul a incheiat un armistitiu cu separatistii.