Google+

Pe eticheta - una, in realitate - altceva! Ce contine smantana autohtona si cea de import! Iata testele

Pe eticheta - una, in realitate - altceva! Ce contine smantana autohtona si cea de import! Iata testele
Embed:

Smantana cu grasimi vegetale! Asta riscam sa cumparam din pietele si magazinele de la noi. Pe eticheta scrie una, in realitate avem altceva. Avertizarea vine de la Agentia pentru protectia consumatorului care a testat in laborator continutul de grasimi in smantana autohtona si de import. Inspectorii au amendat doua fabrici unde s-a stabilit ca produsul nu este suta la suta natural.


Cele 20 de mostre de smantana au fost cumparate de inspectori din magazinele si pietele comerciale din Chisinau. Ulterior, acestea au fost codificate si trimise laboratorului de diagnostica veterinara. Aici insa surpriza. Chiar daca pe eticheta scria ca produsul este natural, s-a dovedit ca nu e tocmai asa. Produsele contineau uleiuri de palmier, de floarea-soarelui si din samburi de struguri. 


Grasimile vegetale erau prezente in trei mostre: in smantana de 15 si de 20 de procente a fabricii de unt din Floresti si in cea de 20 de procente a fabricii Alba de la Soroca. Mai mult decat atat, se pare ca si un producator din Belarus vinde altceva decat ceea ce e scris pe eticheta: smantana de 15 % are in realitate doar 10 %. 


Contactati telefonic, reprezentantii fabricii din Soroca au declarat ca produc smantana din laptele colectat de la tarani. Ei nu au avut nicio explicatie cum au nimerit grasimile vegetale in produsul lor.


Aici ironia sortii, chiar fabrica Alba President a fost cea care a platit testele de laborator, peste 15 mii de lei. Inspectorii spun ca nu vor cere acum inchiderea fabricilor, ci vor cumpara alte mostre ca sa vada daca nu cumva au dat gres. Totusi, ei au aplicat amenzi de 10.000 de lei. 


Administratia Fabricii din Floresti nu a fost de gasit pentru comentarii. Legea interzice folosirea grasimilor vegetale in produsele lactate. Agentia pentru protectia consumatorului vrea sa faca urmatorul  control la cascavaluri, dar nu spune cand se va intampla acest lucru, ca sa nu-i alerteze pe producatori.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn