Google+

Revolutia Twitter s-a produs in aprilie 2009

Revolutia Twitter s-a produs in aprilie 2009
Embed:

Revolutia Twitter - asa au fost considerate evenimentele din aprilie trecut. Anume Internetul a fost motorul si instrumentul prin care tinerii comunicau intre ei si ii informau pe cei din afara despre ceea ce se intampla in tara. Miscarile on-line au inceput pe forumuri, discutiile aprinse si nemultumirile s-au extins ulterior pe retelele sociale. Practic, mobilizarea la un miting pasnic de pe 6 aprilie, dar si la cel din 7 aprilie, s-a facut virtual.


Reporter PRO TV, Oxana Iutes: ”Ar fi banal sa incep sa va explic cat de important este Internetul pentru noi, care sunt avantajele si dezavantajele acestei lumi virtuale. Cert este, ca pentru o comunitate mica de internauti din Moldova, in aprilie trecut, online-ul a insemnat mobilizarea. Si aceasta mobilizare a inceput  in Piata Marii Adunari Nationale.”

Prin intermediul retelelor sociale ca Twitter sau Facebook, pentru prima data mii de tineri au venit sa protesteze fata de rezultatele alegerilor din 5 aprilie. In acea zi, pe Internet se vehicula un singur  indemn, isi aminteste Nicu Apostu, unul dintre bloggerii care a urmarit evenimentul din fata calculatorului: ”tinerii erau chemati sa vina cu flori si lumanari, fara violente.” Totusi au existat si persoane care pe 6 aprilie incercau sa provoace tinerii.

Si Ghenadie Brega, unul dintre organizatorii mitingului din 6 aprilie, spune ca fara comunicarea online, multi nu ar fi venit in piata.

Pe 7 aprilie, dimineata, cu ceva timp inainte de devastarea sediilor Presedintiei si Parlamentului, Ghenadie s-a ales si cu un dosar penal pentru organizarea mitingului pasnic din 6 aprilie, desi in articolul invocat de procuratura se vehicula sintagma de devastare si distrugere a unor institutii de stat. Ceea ce nu se intamplase pe sase. Acum dosarul este clasat.

Cert este ca in dupa-amiaza zilei de 6 aprilie, deja Primavara se anunta fierbinte. Asa a scris Mihai Moscovici pe Twitter urmarind evenimentele, la fel, din fata calculatorului. A urmat a doua zi, 7 aprilie pe Twitter, despre care nimeni nu si-a imaginat ca se va termina astfel. Mihai a relatat minut cu minut ce se intampla si, pentru ca toti scriau in limba romana, cativa prieteni i-au sugerat sa lanseze mesajele in engleza. Practic a fost o sursa de informatie pentru cei din afara. Daca la inceput erau vreo 200 de oameni care ma urmareau, spre sfarsitul zilei s-au ridicat la 800, asta e mult. In total 111 twittere pentru acea zi. La fel de multe a trimis si Eugen Luchianiuc, care se afla nemijlocit in valtoarea violentelor.

Chiar daca retelele de telefonie mobila au fost bruiate in centrul orasului in ziua de 7 aprilie, unele pagini de internet blocate, printre care si site-ul protv.md, lumea s-a informat si a fost informata. The Washington Post scria intr-un articol la trei saptamani de la evenimente ca in Moldova a avut loc o ”Revolutie Twitter care nu s-a produs”. Cert este ca dupa 7 aprilie lucrurile s-au schimbat, iar revolutia s-a produs in comunicarea online.

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: brat,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn