Google+

Scumpa inmormantare: echipa PRO TV alungata din biserica cu taxe mari

Scumpa inmormantare: echipa PRO TV alungata din biserica cu taxe mari
Embed:

“Ma tem sa mor deoarece n-am bani!” Asa spun unii locuitori din satul Codreanca, Straseni unde taxa pentru inmormantare perceputa de preotul din localitate se ridica la o mie de lei sau chiar mai mult. Unii spun ca sunt nevoiti sa-si inmormanteze rudele pe datorie, iar daca nu gasesc bani sunt chemati sa munceasca in gospodaria preotului ca sa se rasplateasca. Suparat ca a fost intrebat despre acest subiect, preotul Ion Cater a dat afara din biserica echipa PRO TV.


Asa a raspuns, dupa slujba de astazi, preotul Ion Cater la incercarea noastra de afla ce taxa percepe pentru o inmormantare. Oamenii din sat spun ca sumele cerute de preot ajung pana la o mie de lei. Un satean si-a inmormantat recent un vecin care nu avea pe nimeni pe lumea asta si traia intr-o saracie de nedescris. Barbatul spune ca l-a rugat pe preot sa-i faca sarmanului slujba gratis, dar fara succes.

Unii locuitori afirma chiar ca au fost cazuri cand preotul refuza sa inmormanteze raposatii, pana nu vedea banul in mana. Iar pentru cei care nu au de unde imprumuta, solutia, spun oamenii, este sa lucreze cu ziua in gospodaria preotului. Totusi, nu pe toti ii deranjeaza aceasta situatie. Preotul a refuzat, insa, sa raspunda acuzatiilor. Incercarile echipei PRO TV de a afla de la preot care este taxa oficiala pentru o inmormantare in sat s-au soldat cu esec. Acesta ne-a interzis sa filmam in biserica in timpul slujbei, iar dupa slujba ne-a dat afara pur si simplu din biserica.

Oamenii din sat spun ca au scris o plangere inca acum jumatate de an prin care cer autoritatilor sa ia masuri, dar ca pana acum nu s-a rezolvat nimic.

Taxele pentru inmormantari sunt diferite de la o biserica la alta. In chisinau, unde sunt mai multe biserici si deci, concurenta e mai mare, taxele percepute pornesc de la 300 de lei. Solicitat de PRO TV, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibas a declarat ca institutia nu se implica in stabilirea taxelor la biserici si ca aceasta se decid de catre un consiliu format din preot si un grup de locuitori.

Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn