Sfantul Nicolae este sarbatorit, astazi, pe 19 decembrie. Este primul mos generos din luna sarbatorilor si a cadourilor este si unul dintre cei mai iubiti sfinti ai moldovenilor.

Publicat:19.12.2018, 06:27

Sfantul Nicolae, sarbatorit pe vechi, pe 19 decembrie, supranumit si “Facatorul de minuni”, patron al Greciei si al altor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.

Sfântul Nicolae. Nicolae a fost un crestin prigonit si închis pentru credinta. Ideea de darnicie vine din povestea a 3 fete sarmane, care nu se puteau marita, pentru ca nu aveau zestre. Nicolae le-a dat 3 pungi cu galbeni, ca sa nu cada în pacatul desfrâului.

Sfântul Nicolae, mare aparator al ortodoxiei

Sfântul Nicolae. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Originea obiceiului de a da o nuia celor neascultatori

Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o vârsta frageda, îngrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc în Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa în semn de avertisment. Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, va înflori pâna la Nasterea Domnului (Craciun), înseamna ca sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae, protectorul celor saraci

Sfântul Nicolae a stiut ca dupa mustrare se cere mângâiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei întristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele sfântului sunt legate mai multe povesti crestine, printre care si aceea potrivit careia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficienta pentru a-si gasi un sot.

Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce îi este dedicata, în Bari, în sudul Italiei.

Sfântul Nicolae, în traditia româneasca

În traditiile românesti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade în luna decembrie; pazeste soarele, care încearca sa se refugieze pe lânga el spre tarâmurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapâneste apele, fiind patron al corabierilor pe care îi scapa de la înec; apara soldatii în razboi, motiv pentru care acestia îl invoca în timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.

Minunile savârsite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâti de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care îsi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa îi aiba drept zestre pentru a nu fi nevoite sa se prostitueze”, a explicat parintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romana.

Sfântul Nicolae a salvat de la moarte trei barbati condamnati pe nedrept

Istoria vietii Sfântul Nicolae vorbeste si despre o alta minune si anume ca a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe când acestia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau sa fie omorâti si au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia.

Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat în vis împaratului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat împaratului pe cei trei barbati, iar împaratului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit împotriva lui. Si asa i-a izbavit Sfântul Nicolae de la moarte, a adaugat parintele Bogdan.

Mentionat Dante, în “Divina Comedie”

Potrivit preotului, cea mai cunoscuta dintre istorisirile legate de Sfântul Nicolae este mentionata si de Dante Alighieri în “Divina Comedie” - “Purgatoriul”. Apoi, în 1809, Washington Irving (autorul “Povestirilor din caverna adormita”) a scris despre Sinterklaas în “O istorie a New York-ului”. Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor într-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care calatorea pe spatele unui cal, în seara de Sfântul Nicolae.

Parintele Bogdan Teleanu a mai spus ca, drept urmare a gestului de bunavointa al Sfântului Nicolae manifestat fata de fetele bogatului saracit, cadoul a fost cel care s-a impus drept emblema a sarbatorilor de iarna, în special a Sf. Nicolae si a Nasterii Domnului.

De Sfântul Nicolae copiii primesc dulciuri în ghetute si brad

Sfântul Nicolae. Copiii tuturor tarilor crestine au fost învatati ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine si le încarca galosii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucarii sau daruri din ce în ce mai costisitoare, dar unii gasesc si câte o nuielusa. În unele zone, copii îi lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.

Sfântul Nicolae. În colindele românesti, cantate în plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batrânii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfântului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, va înflori pâna la Nasterea Domnului, înseamna ca sfântul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.

Nuielusele de mar care înfloresc de Sfântul Nicolae, semn ca greselile au fost iertate

Daca la Sfântul Andrei se punea la încoltit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înfloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare. Nicolae este unul dintre numele cele mai îndragite si mai raspândite. Numele este format din cuvintele grecesti nike - victorie, biruinta si laos - popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Traditii occidentale de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Astfel, în Germania, Franta si Olanda, ziua de 6 decembrie este considerata o sarbatoare religioasa, când sunt oferite cadouri copiilor si saracilor. Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfântul Nicolae.

Astfel, în unele culturi, Sfântul Nicolae calatoreste cu un însotitor care îl ajuta. În Olanda, episcopul calatoreste pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.

În Germania, Sfântul Nicolae calatoreste tot cu un însotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate si o nuia în mâna. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu lovituri de nuia.

Sfântul Nicolae. La crestinii din Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, în timp ce în Hawai, el coboara din barca. În Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac în spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, în speranta ca aceasta va fi mâncata de elfi, personaje despre care se crede ca îl ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de îngeri.