Google+

Societatea civila solicita presedintelui Timofti sa nu promulge legea de modificare a Codului Audiovizualului

Organizatiile neguvernamentale de media condamna lipsa de transparenta si incalcarea procedurilor legislative in cazul amendarii Codul audiovizualului la 26 februarie 2016, calificând aceste actiuni drept o incercare de a mima reformele si a proteja interesele private ale unor proprietari de media.Proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului audiovizualului a fost votat pe 26 februarie 2016, in 2 lecturi, la doar 9 zile dupa ce a fost inregistrat ca initiativa legislativa de catre un grup de deputati ai Partidului Socialistilor.

 

Astfel, scopul amendamentelor este de a reduce monopolizarea mass-media. 

 

A fost propusa modificarea articolului 66, al. (3), in vederea reducerii de la 5 pâna la 2 a numarului de licente pe care le poate detine o persoana fizica sau juridica in aceeasi unitate teritorial-administrativa. Amendamentele initiale vizau art. 66, al. (4), prin reducerea de la 2 la 1 a numarului de radiodifuzori de diferite tipuri in care o persoana poate fi actionar majoritar sau investitor.

 

Proiectul de lege nu a fost insotit de avizul Guvernului, iar reprezentantii societatii civile care fac parte din grupul consultativ pe langa comisia parlamentara de profil nu au fost informati despre examinarea acestui proiect de lege in comisie.

 

Tot la 26 februarie 2016,  Parlamentul a examinat si un amendament la acest proiect de lege, propus de unul dintre autori, prin care textul initial a fost modificat. Noul amendament prevede si termenul de valabilitate pentru licentele care sunt in vigoare, precizând ca actualii proprietari de media vor trebui sa se conformeze prevederii referitoare la numarul de licente dupa expirarea termenului de valabilitate a licentelor pe care le detin la momentul actual. Totodata, noul amendament stabileste ca o persoana fizica sau juridica poate fi actionar majoritar la cel mult 2 radiodifuzori. 

 

Astfel, autorii proiectul au revenit la formula din actualul cod din care, insa, au exclus notiunea de „investitor”. La modul practic, aceasta modificare va crea conditii pentru continuarea monopolizarii pietei media, or, proprietarii reali ai companiilor audiovizuale vor putea sa se conformeze formal prevederilor legii si sa-si pastreze doar doua licente dupa expirarea termenului de valabilitate a licentelor pe care le detin acum, in schimb sa ramâna „investitori” la un numar nelimitat de radiodifuzori.

 

Mai multe organizatii neguvernamentale de media sustin reducerea concentrarii pe piata mass-media.

 

Regimul juridic al proprietatii in domeniul audiovizualului trebuie reglementat legal, atât prin limitarea numarului de licente pe care le poate detine o persoana, cât si prin interzicerea utilizarii numelui altor persoane de catre proprietarii reali ai companiilor audiovizuale, prin limitarea cotei de piata si reglementarea situatiilor care pot genera pozitiile predominante ale unor radiodifuzori in formarea opiniei publice.
 Graba cu care a fost votat la 26 februarie 2016 proiectul de lege de modificare a Codului audiovizualului, lipsa de transparenta in procesul de examinare si prevederile ambigue care se contin in textul proiectului, intensifica sentimentul de neincredere in sinceritatea intentiilor guvernantilor de a limita concentrarea mass-media

 

Astfel, societatea civila condamna actiunea parlamentarilor drept o incercare de a mima reformele si a proteja interesele private ale unor proprietari de media si solicita Presedintelui Republicii Moldova sa nu promulge legea de modificare a Codului audiovizualului, adoptata la 26 februarie 2016, intorcând-o in Parlament pentru reexaminare.

 

Lista organizatiilor neguvernamentale:

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Presei Independente

Asociatia Presei Electronice APEL

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Centrul ”Acces-Info”

Asociatia Telejurnalistilor Independenti

Comitetul pentru Libertatea Presei

Institutul de Politici Publice

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

 

Declaraţia este deschisă pentru semnare/aderare din partea instituţiilor şi organizaţiilor care împartăşesc opinia organizaţiilor semnatare

O puteti semna pe site-ul Asociatiei Presei IndependenteSursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn