Google+

Rezidentii stomatologi: Am invins datorita presei! Taxa de 24 de mii de lei anual, anulata

Rezidentii stomatologi: Am invins datorita presei! Taxa de 24 de mii de lei anual, anulata
Embed:

Au invins datorita presei. Este vorba despre medicii stomatologi, rezidenti, care urmau sa achite 24 de mii de lei anual pentru studii de rezidentiat. Pentru ca presa a intervenit cu telefoane, conducerea universitatii de medicina a renuntat la taxa, in schimb studentii nu vor primi bursa. Astfel, studentii au renuntat la protestele, ce urmau sa inceapa astazi.


Medicii stomatologi rezidenti spun ca sunt de acord sa renunte la bursa lunara de o mie de lei, numai sa nu plateasca contractul de circa 24 de mii de lei pe an.

Astfel, circa 40 de medici stomatologi, care nu s-au regasit pe lista locurilor oferite de stat pentru rezidentiat, au fost nevoiti sa scrie astazi cereri prin care renunta la bursa de studii. Studentii spun ca rezidentiatul in Republica Moldova a fost intotdeauna gratis, iar dupa finisarea celor 5 ani de studii, nu au fost anuntati ca acum acesta va include si locuri la contract. 

Initial nimeni nu ne-a anuntat ca studiile post-universitare vor fi cu taxa, apoi la incheierea concursului, cand s-au anuntat rezultatele ne-au anuntat ca va trebui sa achitam 20 de mii pe an plus 3.900 pentru instrumentele stomatologice.

De celalata parte, rectorul Universitatii de medicina sustine ca decizia ca studentii la stomatologie si farmacie sa nu plateasca studiile post-universitare a fost luata mai devreme, in urma unei decizii a Senatului Universitatii de comun cu Ministerul Sanatatii.

Potrivit rectorului, cheltuielile vor fi achitate din bugetul universitatii.

Studiile post-universitare in domeniul stomatologiei dureaza trei ani. Numarul bugetarilor la stomatologie a fost micsorat printr-o hotarare de guvern, pana la 64 de locuri. Din 103 absolventi ai facultatii, 82 au depus cerere pentru rezidentiat.


Sursa: Pro TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn