Google+

VIOLENTA IN FAMILIE - o rana inca deschisa pentru Moldova. Povestea unei femei ramasa invalida cu trei copii dupa ce a fost injunghiata de sot - VIDEO

VIOLENTA IN FAMILIE - o rana inca deschisa pentru Moldova. Povestea unei femei ramasa invalida cu trei copii dupa ce a fost injunghiata de sot - VIDEO
Embed:

A fost batuta 15 ani de soti, iar cand a decis sa-l paraseasca s-a pomenit injunghiata. Este cosmarul prin care a trecut o femeie de 37 de ani, mama a trei copii. Acum nu poate lucra si isi creste copiii din pensia de invaliditate. Din pacate, situatia ei nu este unica. Violenta in familie este un fenomen la noi. Numai anul trecut 36 de persoane au fost ucise si peste 80 - grav ranite. Problema este cat Moldova de veche, dar autoritatile nu s-au invatat nici acum sa o trateze corect.


Acesti trei copii impreuna cu mama lor nu se mai satura, parca, sa rada. Isi traiesc cu pofta zilele calme pe care le au acum. 

Pana nu demult, insa, au stiut doar de frica si scandaluri. Mama lor a fost tratata timp de 15 ani ca un sac de box. Bataile au inceput in primele luni dupa casatorie. 


“Mi-a dat un pumn in cap. Aceasta a fost prima scena.”


Primul gest de violenta a fost iertat, la fel ca si urmatoarele. Copiii erau de cele mai multe ori martorii acestor scenele de groza. 


“Copiii strigau, il rugau sa se opreasca, el nu atragea atentia.”


Cand bataile s-au intetit femeia a cerut sprijinul autoritatilor. 


„M-am plans de foarte multe ori, dar scapa numai cu amenzi, sa fie inchis vreodata, sa stie de frica legii – nu s-a intamplat.”


Doua ordonante de protectie si cateva amenzi – cu asta a fost pedepsit agresorul. Dupa ce femeia l-a parasit mutadu-se cu copiii in alta casa, s-a trezit cu barbatul infuriat la magazinul unde lucra. 


“El m-a prins si a inceput sa-mi infiga un cutit in abdomen, la un moment dat a dat peste telefon si I s-a stricat cutitul, a continuat sa ma loveasca cu cutitul rupt.”


Femeia a scapat cu viata datorita unor clienti care au venit la timp si l-au potolit. Imediat dupa asta ea a ajuns la reanimare. Ficatul i-a fost afectat, splina – extirpata. Acum este cu grad de invaliditate si nu se poate angaja. 


“Am o pensie de 500 de lei, am mai trait din banii de pe foile de boala, dar cat se poate asa. Ajutor social nu primim.”


S-a mutat in alt capat al Moldovei, in casa ei parinteasca. In timp ce barbatul a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Curios este faptul ca pe durata anchetei, el s-a aflat in libertate. 


“Ne-a fost frica, stateam noaptea si la fiecare zgomot ne intrebam ce o sa fie.”


Victimele agesiunilor in familie se numara cu sutele in Moldova. Si de multe ori bataile cotidiene se incheie tragic. Saptamana trecuta, judecatoria centru a condamnat la 8 ani de inchisoare un barbat din Chisinau care si-a omorat toamna aceasta sotia, lovind-o cu toporul. Si in acest caz femeia s-a plans de nenumarate ori la politie, dar barbatul a scapat doar cu amenzi. La fel s-a intamplat si in cazul Victoriei Pruteanu...

femeia condamnata ca si-a injunghiat mortal sotul ca sa se apere dupa ani la rand de violente. Situatia ei a bulversat opinia publica ce a determinat pana implicarea ministrului Justitiei. Multe alte cazuri grave raman, insa in umbra.

 
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Potrivit unor studii ale UNFPA, fiecare a doua femeie de la sat (50%) si fiecare a treia de la oras (30%) a fost agresata cel putin o data de sot. Totusi, cele mai multe cazuri raman ascunse in familie si nu ajung in statisticile organelor de drept.”


Potrivit IGP, anul trecut au fost inregistrate peste 2 mii de infractiuni in familie (2040 INFRACȚIUNI ÎN FAMILIE). Din ele 36 decese, 84 persoane grav ranite (84 RĂNIȚI) si 35 de violuri (35 VIOLURI). 90 la suta dintre victime sunt femeile. Coruptia, dar si faptul ca aresorii nu sunt condamnati penal la timp, sunt, potrivit avocatilor, primele verigi care rup lantul protectiei fata de victime.

   
Violeta GASITOI, AVOCATA: “Agresorul trebuie cercetat penal si condamnat la inchisoare chiar daca victima nu are leziuni corporale evidente, chiar daca nu este cu vanatai. A ridicat mana – sa fie cercetat.”


Si organizatia PROMO-LEX a atentionat asupra fapului ca agresorii care incalca ordonantele de protectie nu sunt pedepsiti. Rapoartele MAI confirma - aproape sfert din cele peste 800 de ordonante de protectie emise anul trecut au fost incalcate (165 ORDONANȚE ÎNCĂLCATE). Si culmea doar 46 de agresori au fost amendati pentru asta (46 AMENZI) si doar 8 cercetati penal (8 CONDAMNAȚI PENAL). PROMO-LEX sustine ca legislatia nu este aplicata uniform, iar cei responsabili (in special politistii de sector si executorii judecatoresti) nu-si cunosc bine atributiile. Organizatia a formulat o serie de recomandari si cere o sedinta cu autoritatile la care acestea sa fie discutate.  

TELEFONUL ÎNCREDERII PENTRU FEMEI 
0 8008 8008 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn