Mai multi moldoveni din diaspora, care nu au ajuns acasa de Paste, au putut simti atmosfera sarbatorilor pascale pe internet. Cateva asociatii de bastinasi au transmis online parcursul unui traseu turistic, menit sa atraga in acelasi timp si turisti. Acesta a inceput la Cioresti la un mester popular care face oale din lut si s-a incheiat la Ciuciuleni unde au fost preparate cele mai aromate sarmale.

Publicat:02.05.2019, 21:11

“La Cioresti, la Cioresti mai umpleti paharul. La Cioresti la Cioresti canta lautarul.”

La Cioresti nu doar canta lautarul sau se umplu paharele, dar se fac si oale din ceramica neagra, cum nu s-au mai vazut in alte colturi ale tarii. Indicatoarele din sat te conduc pana la casa omului indragostit de lut –Zaharia Triboi. Turistilor care le paseste pragul le arata atelierul, dar si rafturile pline cu lucrari. Maiestria sa l-a adus in Moldova pana si pe varul ex presedintelui american, John Kennedy.

Zaharia TRIBOI, OLAR: - ”E modernizata roata mea, are si un motor electric, fusul pe care se roteste, aici se fac vasele. -”Inainte de Craciun a venit din America o persoana. Nu a fost primul, primul american a fost fostul ambasador, apoi un var de a lui Kennedy.”

Si daca Humulestiul l-a avut pe Creanga, Ciorestiul il are pe Zaharia Triboi care te duce intr-un alt prezent cu fiecare vorba spusa despre arta plamadirii lutului. Cel mai bine degetele i se unduiesc cand face oalele pentru sarmale.

Zaharia TRIBOI, OLAR: “- Cate sarmale incap intr-o oala? - Cat o noapte nedormita. -”Dumnezeu ne-a creat din lut si ni l-a lasat ca sa ne hranim din el, sa facem mancare, sa bem vin."

Strainilor care vin sa-i cunoasca meseria le pune sortul la brau, le rupe o bucata de lut si-i provoaca sa-si treaca imaginatia pe el.

“E prima experienta. Credeam ca e usor, dar trebuie talent si rabdare. La mine cucosul cam fara coada.”

Forfota din ograda mesterului a fost transmisa live pe internet. Viorica Mamaliga sustine ca mii de locuitori din Vorniceni si Ciuciuleni sunt inregistrati pe facebook, asa ca acestia au putut urmari online evenimentul.

Viorica MAMALIGA, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIATIA BASTINASILOR DIN VORNICENI:Suntem mai multe localitati care avem asemenea pagini. Astazi suntem la Zaharia Triboi, invatam sa facem oale cu dor de acasa.”

Oalele lui Zaharia Triboi au fost umplute cu sarmale, pregatite de gospodinele din Ciuciuleni. Patru generatii de femei au gatit deliciile dupa diferite retete, vechi de sute de ani.

-”Facem numai cu bulgur de grau si arnaut. Aici avem cu orez si carne. Le facem maruntele, cand vei lua una in gurita sa se duca drept in gurita si sa se duca unsa pe gatita.”

Sarmalutele, dar si alte bucate traditionale pot fi savurate la mai multe pensiuni din regiune, incluse intr-un traseu turistic.

“Veniturile pe care le-am avut….”

Evenimenul cu genericul “Obiceiuri online de acasa” face parte din proiectul “Migratie si dezvoltare locala” demarat de PNUD.

La Ciuciuleni turistii pot vizita si un muzeu, unde sunt expuse obiectele din gospodarie, dar si hainele traditionale ale localnicilor, folosite acum sute de ani.