Google+

Au gasit Atlantida? Istoricii au descoperit ruinele unui oras disparut sub ape - FOTO/VIDEO

O echipa de istorici sustine ca ar fi identificat ruinele orasului disparut Atlantida.


Folosind imagini obţinute din satelit, cercetătorii de la compania Merlin Burrows au analizat ruinele scufundate ale unui mare oraş port, care a existat cândva în sudul Spaniei.


Aceste ruine fuseseră iniţial atribuite unor colonii greceşti sau romane care au existat în această regiune. Însă acum istoricii care lucrează pentru această firmă susţin că oraşul a fost construit de fapt de civilizaţia dispărută a Atlantidei.

Atlantida a fost menţionată de filozoful grec Platon, care scria despre atlanţi că au avut o civilizaţie extrem de avansată şi bogată, care a dispărut cu mii de ani în urmă, în urma unui cataclism.

 

Istoricii se bazează pe aceste scrieri vechi pentru a încerca să identifice locul în care s-a aflat Atlantida. Până acum, nu există dovezi clare care să ateste existenţa acestei civilizaţii, deşi mulţi specialişti au oferit posibile localizări ale oraşului.

Atlantida avea ziduri uriaşe şi piloni mari la intrare, dar şi un templu dedicat zeurului mării Poseidon. Oraşul avea o formă circulară şi era alcătuit din platforme insulare, unele naturale, altele construite, pe care erau ridicate clădirile.

 

Oraşul nu era de fapt o insulă, cum greşit cred unii istorici, ci se afla într-o lagună. Conform legendei, Atlantida s-a scufundat în urma unui tsunami sau a unei erupţii vulcanice.

 

Actuala teorie, susţinută de experţii de la Merlin Burrows, localizează oraşul dispărut în zona Parcului Naţional Donana, care a fost odinioară o lagună. Aici ei au identificat 15 aşezări umane, care au existat de-a lungul coastei.

 

Ruinele analizate de ei conţin o combinaţie unică de metale, dar şi un tip de ciment care nu a mai fost observat până acum în alte locuri.

 

Mostre de material preluate din acest ruine atestă că ele sunt mai vechi decât coloniile greceşti şi romane care au existat aici, spune istoricul Tim Akers, coordonatorul cercetării. Conform analizei, situl a fost distrus acum aproximativ 10.000 de ani.

 

Printre ruinele deosebite analizate de istorici în această zonă se numără un zid uriaş, de 75 metri grosime, care delimita probabil portul.

 

Potrivit teoriei lansate de experţii de la Merlin Burrows, oraşul a fost distrus de un aflux uriaş de apă, care a acoperit laguna cu un strat de sedimente.

 

Zona unde se află ruinele atribuite Atlantidei se numea în Antichitate Medina Sidonia. Numele Sidonia derivă din numele zeului Poseidon, un nou indiciu în favoarea Atlantidei, susţin cercetătorii. 


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn