Google+

Cati pasageri dintr-un avion poate molipsi un bolnav de gripa. Locul cel mai ferit din aeronava

Calatoriti cu avionul in plin sezon al gripei si va temeti sa n-o luati de la vreun alt pasager? Un studiu american e de natura sa va linisteasca: un bolnav contamineaza doar un pasager dintr-o cursa cu 150.

 

Totuşi, cel mai sigur mod să vă feriţi e să vă aşezaţi lângă fereastră şi să nu mai ieşiţi de acolo până la coborâre.

 

Oamenii care se îmbolnăvesc după o călătorie dau de obicei vina pe zbor. Împărţirea unui spaţiu mic timp de câteva ore cu cineva care tuşeşte şi strănută îi face pe ceilalţi pasageri să se simtă expuşi. Şi totuşi, doar cei din imediata apropiere riscă să fie contaminaţi.

 

Vicki Hertzberg, cercetătoare la Universitatea Emory: “Doar cei din rândul din faţa acelui pasager, cei din rândul din spate şi câte două locuri în stânga şi în dreapta acelui pasager sunt în ceea ce numim noi perimetrul de risc.”

 

 Mai mult, simulările pe computer făcute la o Universitate din Atlanta arată că prezenţa unui persoane răcite într-un avion cu 150 de pasageri are ca rezultat îmbolnăvirea unuia singur. Dacă însă vreţi să fiţi siguri că scăpaţi sănătoşi, alegeţi un loc la geam. Aşa, vă minimalizaţi riscul, din două motive. Primul e că veţi circula mai puţin pe durata zborului, reducând astfel şansele să vă apropiaţi de cineva bolnav.

 

Vicki Hertzberg, cercetătoare la Universitatea Emory:  “Aproximativ 40 la sută din oamenii care stau la fereastră se ridică în timpul zborului. Aproximativ 60% dintre cei de la mijloc. Aproximativ 80% dintre cei aşezaţi la culoar se ridică şi se deplasează în timpul zborului.”

 

 Un alt motiv e că, stând lângă culoar, pe lângă dumneavoastră vor trece mai mulţi pasageri, aşadar vă creşteţi şansele de a intra în contact cu cineva bolnav. Indiferent unde staţi călătoriţi, respectaţi regulile de igienă obişnuite.

 

Jamie Hook, medic: “De-a lungul a decenii după decenii de cercetare, spălatul pe mâini iese mereu drept cel mai important lucru de făcut ca să rămânem sănătoşi.”

 

 Studiul, finanţat de un constructor de avioane, a presupus trimiterea unei echipe de cercetători la bordul a zece zboruri transcontinentale. Au luat mostre din aer şi de pe suprafeţe înainte şi după aterizare, făcând analize pentru identificarea a 18 virusuri care circulă în sezonul rece.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn