Google+

Cum se explica experientele la limita mortii? Teoriile stiintifice care lamuresc misterul

O treime dintre persoanele care au fost aproape de moarte au avut parte de experiente stranii.

 

Experienţele la limita morţii ne sunt cunoscute datorită filmelor şi cărţilor în care oamenii povestesc stările ciudate pe care le-au avut când au fost la limita dintre viaţă şi moarte.


Cele mai frecvente relatării vorbesc despre călătoria printr-un tunel luminos, întâlnirea cu rude moarte sau cu îngeri, dar şi despre detaşarea de corp şi plutirea în afara lui.


Dincolo de trăirile mistice pe care le au aceste persoane şi de modul în care viaţa lor se schimbă ulterior, există explicaţii ştiinţifice pentru acest misterios fenomen.


Experienţele la limita morţii apar în urma unor traume puternice, urmate de pierderea cunoştinţei: stări de leşin, comă, infarct.

 

Neurologii Olaf Blanke şi Sebastian Dieguez au încercat să clasifice aceste experienţe şi le-au împărţit în două tipuri diferite.

 

Primul tip este provocat de o activitate anormală în emisfera stângă a creierului şi produce de obicei senzaţia de zbor şi de percepere alterată a trecerii timpului.

 

Al doilea tip de experienţe implică emisfera dreaptă şi e caracterizat prin halucinaţii care presupun vederea şi comunicarea cu spirite, îngeri, persoane decedate, dar şi perceperea unor sunete - muzică sau voci.

 

De asemenea, afectarea lobilor temporali duce la senzaţii stranii şi halucinaţii, spun cercetătorii.

 

Desigur, nimeni nu ştie exact care este explicaţia pentru aceste stări ciudate, dar există mai multe teorii ştiinţifice care încearcă să lămurească misterul.

 

Una dintre ele susţine că experienţele la limita morţii sunt provocate de eliberarea de endorfine, ca urmare a stresului puternic.

 

Endorfinele reduce senzaţia de durere şi oferă o stare de bine - este exact ceea ce povestesc cei mai mulţi oameni care au trăit experienţe de acest fel: au simţit linişte, bucurie, chiar plăcere.

 

De altfel, unele experimente au demonstrat că medicii pot simula experienţe de acest fel, prin administrarea unor anestezice cum este ketamina. Un efect similar se poate obţine şi în urma consumului unui drog psihedelic, DMT, care se extrage din plante.

 

O altă teorie suţine că experienţele foarte profunde şi complexe apar de fapt din cauza lipsei de oxigen la nivel creierului. Piloţii de avioane trăiesc uneori stări similare, în timpul unei acceleraţii rapide şi declară că au avut halucinaţii şi au văzut un tunel luminos de care se apropiau.

 

Prin urmare, toate acele stări mistice ar fi provocate de reacţia neuronilor care încep să moară. Totuşi, niciuna dintre aceste teorii nu poate explica în totalitate fiecare stare în parte şi nici complexitatea experienţelor trăite.

 

Cercetările vor continua, dar e puţin probabil să aflăm curând o explicaţie clară, incontestabilă, pentru experienţele la limita morţii.

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn