O treime dintre persoanele care au fost aproape de moarte au avut parte de experiente stranii.

Publicat:07.12.2018, 09:16

Experientele la limita mortii ne sunt cunoscute datorita filmelor si cartilor în care oamenii povestesc starile ciudate pe care le-au avut când au fost la limita dintre viata si moarte.


Cele mai frecvente relatarii vorbesc despre calatoria printr-un tunel luminos, întâlnirea cu rude moarte sau cu îngeri, dar si despre detasarea de corp si plutirea în afara lui.


Dincolo de trairile mistice pe care le au aceste persoane si de modul în care viata lor se schimba ulterior, exista explicatii stiintifice pentru acest misterios fenomen.


Experientele la limita mortii apar în urma unor traume puternice, urmate de pierderea cunostintei: stari de lesin, coma, infarct.

Neurologii Olaf Blanke si Sebastian Dieguez au încercat sa clasifice aceste experiente si le-au împartit în doua tipuri diferite.

Primul tip este provocat de o activitate anormala în emisfera stânga a creierului si produce de obicei senzatia de zbor si de percepere alterata a trecerii timpului.

Al doilea tip de experiente implica emisfera dreapta si e caracterizat prin halucinatii care presupun vederea si comunicarea cu spirite, îngeri, persoane decedate, dar si perceperea unor sunete - muzica sau voci.

De asemenea, afectarea lobilor temporali duce la senzatii stranii si halucinatii, spun cercetatorii.

Desigur, nimeni nu stie exact care este explicatia pentru aceste stari ciudate, dar exista mai multe teorii stiintifice care încearca sa lamureasca misterul.

Una dintre ele sustine ca experientele la limita mortii sunt provocate de eliberarea de endorfine, ca urmare a stresului puternic.

Endorfinele reduce senzatia de durere si ofera o stare de bine - este exact ceea ce povestesc cei mai multi oameni care au trait experiente de acest fel: au simtit liniste, bucurie, chiar placere.

De altfel, unele experimente au demonstrat ca medicii pot simula experiente de acest fel, prin administrarea unor anestezice cum este ketamina. Un efect similar se poate obtine si în urma consumului unui drog psihedelic, DMT, care se extrage din plante.

O alta teorie sutine ca experientele foarte profunde si complexe apar de fapt din cauza lipsei de oxigen la nivel creierului. Pilotii de avioane traiesc uneori stari similare, în timpul unei acceleratii rapide si declara ca au avut halucinatii si au vazut un tunel luminos de care se apropiau.

Prin urmare, toate acele stari mistice ar fi provocate de reactia neuronilor care încep sa moara. Totusi, niciuna dintre aceste teorii nu poate explica în totalitate fiecare stare în parte si nici complexitatea experientelor traite.

Cercetarile vor continua, dar e putin probabil sa aflam curând o explicatie clara, incontestabila, pentru experientele la limita mortii.

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!  

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.