Google+

Fotografii NASA: nebuloasa planetara asemanatoare cu o decoratiune de Craciun - FOTO

Telescopul spatial Hubble a capturat o imagine ce arata ca un ornament de sarbatori colorat in spatiu.

 

Este vorba de fapt despre NGC 6326, o nebuloasă planetară cu şuvoaie strălucitoare de gaze care sunt aprinse de o stea centrală care se apropie de sfârşitul vieţii, scrie Agerpres.


Atunci când o stea îmbătrâneşte şi faza de gigant roşu a vieţii sale se apropie de sfârşit, ea începe să evacueze straturi de gaz de pe suprafaţa sa, lăsând în urmă o pitică albă caldă şi compactă. Uneori, această ejecţie are ca rezultat modele inteligente de simetrie ale gazului strălucitor, dar NGC 6326 este mult mai puţin structurată.

 

Acest obiect astronomic se află în constelaţia Ara, sau Altarul, la aproximativ 11.000 de ani-lumină de Pământ, explică NASA care a publicat această imagine pe site-ul său la 22 decembrie.

Nebuloasele planetare reprezintă una dintre principalele căi prin care elementele mai grele decât hidrogenul şi heliul sunt dispersate în spaţiu după crearea lor în inimile stelelor. În cele din urmă, o parte din acest material ar putea forma noi stele şi planete.

Această imagine a fost creată din imagini captate de Wide Field Planetary Camera 2 a telescopului spaţial Hubble. Culorile vii albastre şi roşii provin din materiale care includ oxigenul ionizat şi hidrogenul care strălucesc sub acţiunea radiaţiei ultraviolete aprinse de la steaua centrală încă caldă.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn