Gheturile din Antarctica se topesc intr-un ritm ingrijorator - de trei ori mai rapid decat pana acum, arata un nou si amplu studiu international.

Publicat:14.06.2018, 05:17În ultimii 25 de ani, au disparut 3000 de miliarde de tone de gheata. Si exista temeri ca procesul este ireversibil.


Specialistii cred ca, în multe parti ale continentului alb de la Polul Sud, gheata a disparut pentru totdeauna, din cauza cresterii temperaturii globale.


Amenintarea pluteste asupra acestor tinuturi albe de o frumusete rara, situate în sudul extrem la planetei. În ultimul sfert de veac, gheata din regiunea polara s-a topit atât de mult încât, au calculat specialistii, apa rezultata ar putea acoperi întreaga suprafata a statului american Texas, la o înaltime de aproape patru metri.

Si, alarmant este ca ritmul în care se topeste gheata a crescut dramatic. Între 1992 si 2011, Antarctica pierdea, în medie, 84 de miliarde de tone de gheata anual. Iar între 2012 si 2017, rata topiri a trecut de 241 miliarde de tone, în fiecare an.

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Am observat ca straturile de gheata dispar sau se subtiaza. Am observat ca modelul curentilor de aer s-a schimbat, temperatura apei oceanului creste, sunt schimbari în privinta bio-diversitatii. Totul se schimba în Antarctica, iar schimbarile devin tot mai rapide.”

 Profesorul a facut o comparatie plastica: Antarctica poate fi asemuita cu un urias adormit.

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Daca toate gheturile din Antarctica s-ar topi, nivelul global al marilor si oceanelor lumii ar creste, probabil, cu mai bine de 60 de metri. Iar noi asistam acum la primele semne ca gheata începe sa se topeasca în ritm accelerat. S-ar putea adauga deja câteva zeci de centimetri, la nivelul global, cu gheata topita din Antarctica, în acest secol.”

 Pentru estimarea ritmului în care dispar gheturile Antarcticii au fost facute masuratori de la sol si cu ajutorul a 10 - 15 sateliti. De asemenea, au fost realizate simulari pe computer. Apele mai calde sunt cauza topirii accelerate... Iar apele sudice ale Oceanului se încalzesc ca urmare a schimbarii vântului si curentilor, totul în contextul încalzirii globale, provocate de asa numitul efect de sera.

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Daca schimbi planeta, daca încalzesti planeta, Antarctica va raspunde prin topirea ghetii. Daca sporesc emisiile de dioxid de carbon peste 400 de parti la mie, nivelul de acum, va trece ceva timp pâna vom vedea efectul topirii stratului de gheata. Dar este inevitabil. Se va întâmpla...”