Google+

Oamenii de stiinta, alarmati: gheturile din Antarctica se topesc de trei ori mai rapid

Gheturile din Antarctica se topesc intr-un ritm ingrijorător - de trei ori mai rapid decat pana acum, arata un nou si amplu studiu international.În ultimii 25 de ani, au dispărut 3000 de miliarde de tone de gheaţă. Şi există temeri că procesul este ireversibil.


Specialiştii cred că, în multe părţi ale continentului alb de la Polul Sud, gheaţa a dispărut pentru totdeauna, din cauza creşterii temperaturii globale.


Ameninţarea pluteşte asupra acestor ţinuturi albe de o frumuseţe rară, situate în sudul extrem la planetei. În ultimul sfert de veac, gheaţa din regiunea polară s-a topit atât de mult încât, au calculat specialiştii, apa rezultată ar putea acoperi întreaga suprafaţă a statului american Texas, la o înălţime de aproape patru metri.

 

Şi, alarmant este că ritmul în care se topeşte gheaţa a crescut dramatic. Între 1992 şi 2011, Antarctica pierdea, în medie, 84 de miliarde de tone de gheaţă anual. Iar între 2012 şi 2017, rata topiri a trecut de 241 miliarde de tone, în fiecare an.

 

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Am observat că straturile de gheaţă dispar sau se subţiază. Am observat că modelul curenţilor de aer s-a schimbat, temperatura apei oceanului creşte, sunt schimbări în privinţa bio-diversităţii. Totul se schimbă în Antarctica, iar schimbările devin tot mai rapide.”

 

 Profesorul a făcut o comparaţie plastică: Antarctica poate fi asemuită cu un uriaş adormit.

 

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Dacă toate gheţurile din Antarctica s-ar topi, nivelul global al mărilor şi oceanelor lumii ar creşte, probabil, cu mai bine de 60 de metri. Iar noi asistăm acum la primele semne că gheaţa începe să se topească în ritm accelerat. S-ar putea adăuga deja câteva zeci de centimetri, la nivelul global, cu gheaţa topită din Antarctica, în acest secol.”

 

 Pentru estimarea ritmului în care dispar gheţurile Antarcticii au fost făcute măsurători de la sol şi cu ajutorul a 10 - 15 sateliţi. De asemenea, au fost realizate simulări pe computer. Apele mai calde sunt cauza topirii accelerate... Iar apele sudice ale Oceanului se încălzesc ca urmare a schimbării vântului şi curenţilor, totul în contextul încălzirii globale, provocate de aşa numitul efect de seră.

 

Martin Siegert, Imperial College, Londra: „Dacă schimbi planeta, dacă încălzeşti planeta, Antarctica va răspunde prin topirea gheţii. Dacă sporesc emisiile de dioxid de carbon peste 400 de părţi la mie, nivelul de acum, va trece ceva timp până vom vedea efectul topirii stratului de gheaţă. Dar este inevitabil. Se va întâmpla...”


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn