Mormantul a fost descoperit in orasul Alexandria, din nordul tarii. Arheologii egipteni au fost uimiti cand au vazut cat de mare este sarcofagul pe care l-au scos la lumina.

Publicat:13.07.2018, 05:01

Este din granit negru şi are dimensiunile 2,7 metri lungime, 1,5 metri laţime şi 1,8 metri adâncime. Este cel mai mare sarcofag descoperit pâna acum în Alexandria, spune Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Antichitaţilor din Egipt.


Şi mai interesant este ca acest sarcofag nu a mai fost deschis pâna acum, prin urmare este intact, dupa cum demonstreaza un strat gros de mortar gasit deasupra capacului.


Nimeni nu ştie ce vor gasi arheologii în sarcofag, atunci când îl vor deschide, dar ar putea fi vorba de o mumie intacta, îngropata alaturi de bijuterii şi multe alte obiecte preţioase, scrie Live Science.


Alaturi de sarcofag a fost gasit şi un bust din alabastru al unui barbat, probabil persoana care a fost îngropata aici, dar deocamdata egiptologii nu au alte informaţii.

Sarcofagul dateaza din perioada 304-30 î.e.n., dupa moartea lui Alexandru Macedon, când la conducerea Egiptului se afla dinastia întemeiata de Ptolomeu I. Alexandria era pe atunci capitala Egiptului.

Arheologii nu vor sa deschida deocamdata sarcofagul, de teama ca l-ar putea distruge. Prin urmare, vor folosi sisteme de scanare cu raze X şi un computer tomograf, ca sa poata vedea în interior. Astfel vor afla ce este acolo şi de ce este atât de mare sarcofagul.