Google+

Un sarcofag urias a fost descoperit in Egipt. De ce nu vor arheologii sa-l deschida

Mormantul a fost descoperit in orasul Alexandria, din nordul tarii. Arheologii egipteni au fost uimiti cand au vazut cat de mare este sarcofagul pe care l-au scos la lumina.

 

Este din granit negru şi are dimensiunile 2,7 metri lungime, 1,5 metri lăţime şi 1,8 metri adâncime. Este cel mai mare sarcofag descoperit până acum în Alexandria, spune Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Antichităţilor din Egipt.


Şi mai interesant este că acest sarcofag nu a mai fost deschis până acum, prin urmare este intact, după cum demonstrează un strat gros de mortar găsit deasupra capacului.


Nimeni nu ştie ce vor găsi arheologii în sarcofag, atunci când îl vor deschide, dar ar putea fi vorba de o mumie intactă, îngropată alături de bijuterii şi multe alte obiecte preţioase, scrie Live Science.


Alături de sarcofag a fost găsit şi un bust din alabastru al unui bărbat, probabil persoana care a fost îngropată aici, dar deocamdată egiptologii nu au alte informaţii.

 

 

Sarcofagul datează din perioada 304-30 î.e.n., după moartea lui Alexandru Macedon, când la conducerea Egiptului se afla dinastia întemeiată de Ptolomeu I. Alexandria era pe atunci capitala Egiptului.

 

Arheologii nu vor să deschidă deocamdată sarcofagul, de teamă că l-ar putea distruge. Prin urmare, vor folosi sisteme de scanare cu raze X şi un computer tomograf, ca să poată vedea în interior. Astfel vor afla ce este acolo şi de ce este atât de mare sarcofagul.


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn