Google+

Un supervulcan se trezeste la viata. Cand va avea loc urmatoarea eruptie - FOTO

O cercetare recenta arata ca rezervorul de magma de sub vulcanul Campi Flegrei incepe sa se umple.


O erupţie a supervulcanului Campi Flegrei ar fi o catastrofă pentru viaţa pe Terra. Campi Flegrei este un vulcan uriaş, cu un crater de 13 km. Este situat în apropiere de Napoli, într-o zonă locuită de peste 1,5 milioane de oameni.


Acumularea de magmă este un semn clar că acest supervulcan se trezeşte la viaţă şi la un moment dat va avea loc o erupţie devastatoare. Nu vorbim de un pericol iminent, dar este clar că oamenii de ştiinţă trebuie să cerceteze cu mai mare atenţie acest supravulcan.


În cadrul studiului care a demonstrat acumularea de magmă în interior, cercetătorii au analizat roci şi minerale formate într-una din erupţiile vulcanice trecute.

 

Cele mai puternice erupţii ale acestui supervulcan au avut loc cu 39.000 de ani şi cu 15.000 de ani în urmă. Atunci s-a format craterul şi o mare parte din vulcan s-a scufundat.

 

În anul 1538 a avut loc o altă erupţie, care a durat 8 zile şi a dus la formarea unui nou munte, numit Monte Nuovo, care este de fapt un con vulcanic.

 

Din păcate, erupţiile vulcanice sunt imposibil de anticipat. Prin urmare, cercetătorii ştiu că vulcanul este încă activ şi că se acumulează magmă în interior, dar nu pot să estimeze când va avea loc următoarea erupţie şi nici cât de puternică va fi aceasta.


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn