Valul de aer polar care s-a abatut peste Romania a adus la munte vant puternic si ninsori. Drumarii au inchis circulatia pe Transalpina, iar la Varful Omu, turistii au ridicat un om de zapada.

Publicat:23.10.2018, 05:18

Treptat, frigul se va instala în toata ţara, dar spre sfârşitul saptamânii vremea îşi revine, spun meteorologii. În Italia şi Spania, însa, unde traiesc şi foarte mulţi români, inundaţiile au facut ravagii.

O furtuna însotita de ploaie si grindina a facut prapad la Roma, în Italia. Gheata care s-a depus pe sosele într-un strat gros a blocat traficul în mai multe zone.

Ploaia a durat jumatate de ora si zece minute a cazut grindina. Zici ca e ninsoare, zici ca s-a topit un ghetar”, povesteşte o românca stabilita la Roma.

Sase statii de metrou au fost închise dupa ce apa a navalit în subteran. În unele cartiere, din cauza suvoaiele furioase, soferii s-au refugiat pe acoperisul masinilor.

E apa de jumatate de metru. Nu poti sa mergi, sa circuli cu masina”, spune o românca.

Ploile au provocat necazuri si în Spania. Un râu iesit din matca a distrus un dig în provincia Malaga si a smuls mai mult arbori înalti.

Valul de aer polar care vine din nord a început sa faca probleme si la noi. Pe Transalpina, stratul de zapada are deja câtiva centimetri si traficul a fost închis.

Facem un apel la conducatorii auto sa nu forteze zonele de interzicere a accesului, sa nu dea la o parte barierele, sa nu mai distruga semnalizarile pentru ca îsi pun în pericol în primul rând viata”, a transmis Cristian Tudor, secţia de drumuri naţionale Târgu Jiu.

A nins si la Vârful Omu, iar turistii au ridicat un om de zapada.

Meteorologii spun ca valul de aer polar care care a intrat prin nord în România, va acoperi miercuri toata tara. La munte va ninge, în sud si vest vântul va sufla cu pâna la 90 de kilometri pe ora, iar temperaturile vor coborî în unele zone pâna la minus 3 grade Celsius.

Este o masa de aer polara a carei invazie o simtim înca de ieri. Mâine noapte asteptam precipitatii care în zonele de munte vor fi si însemnate cantitativ si intensificari de vânt. Pentru miercuri si joi temperaturile vor fi usor mai scazute”, a transmis Silvia Barbu, director centrul meteorologic Banat Crişana.

Acest episod de vreme rea va tine însa doar câteva zile, iar la sfârsitul saptamânii vom avea din nou temperaturi de toamna blânda.

Precipitatile care vor cadea vor fi insuficiente ca sa refaca deficitul de apa din sol, iar seceta extrema, care s-a instalat în trei sferturi din tara, se va mentine. Culturile de grâu si rapiţa au cel mai mult de suferit.

Productia pentru 2019 de rapiţa în mare parte este compormisa. Nu a mai plouat, nu a avut umiditate si nu a încoltit”, spune un fermier.

Pentru ca pamântul este uscat, fermierii spun ca îsi strica tractoarele când ara si consuma mai multa motorina. Multi sustin ca le-au crescut cheltuielile cu pâna la 30%, iar banii se vor regasi în pretul produselor de anul viitor.