Deputatii Partidului Actiune si Solidaritate nu vor avea acces la marturisire si impartasanie in bisericile din raioanele Balti si Falesti, pana la Duminica mare. O dispozitie in acest sens a fost semnata recent de Episcopul de Balti, Marchel. Reprezentantul bisericii sustine ca a primit mai multe solicitari de la preotii din localitatile din raion care spun ca nu vor sa se mai roage pentru guvernarea PAS, pentru ca au votat Conventiei de la Istanbul privind combaterea violentei impotriva femeilor, iar in curand va adopta o astfel de decizie. 

Publicat:27.10.2021, 20:56

Marchel, ARHIEPISCOP DE BALTI SI FALESTI: „Binecuvantez votantilor Legii distrugatoare de suflet numita „Conventia europeana” li se interzice Sfinta Impartasanie in Bisericile din cuprinsul Eparhiei de Balti si Falesti a Bisericii Ortodoxe din Moldova pina la Duminica Cinzecimii a. 2022.”

Episcopul Marchel sustine ca astfel, vrea sa-i pedepseasca pe reprezentantii PAS care au votat pentru ratificarea Conventiei de la Istanbul privind combaterea violentei impotriva femeilor. 

Marchel, ARHIEPISCOP DE BALTI SI FALESTI:„In cazul in care cineva dintre cei vizati, constient tainuindu-se, vor neglija binecuvintarea noastra, sustinuta in unanimitate de membrii Sfatului eparhial, vor cadea binevol sub incidenta severa a Sfintelor Canoane bisericesti, care urmaresc scopul (nu de pedepsire) de indreptare a crestinului ratacit."

Faptul ca documentul a fost promulgat de Maia Sandu, i-a nemultumit si mai mult pe preotii bisericilor din Balti care au cerut Eparhiei careia i se supun sa nu se mai roage pentru actuala guvernare. Episcopul Marchel sustine ca va emite o decizie oficiala in acest sens in zilele urmatoare.

Marchel, ARHIEPISCOP DE BALTI SI FALESTI:„Nu sunt atat de naiv sa cred ca legea aceasta ar trebui intr-un fel sau altul anulata, dar pentru a scoate cel putin doua cuvinte „identitatea de gen”, pai asta ar fi intr-un fel semnalul care ne-ar mobiliza pe noi preotii ca sa luam hotararea de a reveni la starea normala.”

Potrivit lui Marchel, decizia de a-i exclude pe reprezentantii guvernarii din rugaciunile bisericesti ar putea fi luata de toate bisericile din tara, daca acestia nu vor reactiona la cerintele lor. In replica, reprezentantii PAS, au indemnat eparhiile din Balti si Falesti sa se roage pentru sufletele victimelor violentei domestice.