În anul 2024 a crescut numărul zilelor în care concentrațiile unor poluanți au depășit norma admisibilă în capitală. Cel mai neobișnuit este că un nivel înalt de poluare s-a înregistrat și vara, când astfel de fenomene nu se întâlnesc de obicei. Potrivit Agenției de Mediu, acest lucru se întâmplă din cauza că acest an este considerat cel mai arid din istoria observațiilor efectuate de către Organizația Mondială de Meteorologie. În Republica Moldova principala sursă de poluare rămân a fi emisiile generate de autoturisme – gazele de eșapament, iar cele mai poluate orașe sunt Chișinău și Bălți.
Calitatea aerului în Republica Moldova este monitorizată de Agenția de Mediu cu ajutorul a 2 stații automate și 17 semiautomate instalate pe tot teritoriul țării. Acestea sunt amplasate în zonele cu cea mai mare concentrare de surse de emisii, cum ar fi cele industriale și cu un flux mare de mașini, cele mai multe fiind în Chișinău.
Natalia PLATON, ȘEFA LABORATORULUI PENTRU CALITATEA AERULUI: ”În această stație este instalat un aspirator și prin intermediul acestui aspirator se prelevează, aspiră probele de aer în recipiente specifice pentru fiecare poluat în parte.”
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „Ulterior tuburile de prelevare a probelor de aer ajung în laboratorul pentru calitatea aerului. Aici, specialiștii examinează chimic mostrele cu ajutorul acestui aparat care se numește spectrofotometru."
Rezultatele obținute sunt apoi analizate. În urma observărilor, specialiștii de la Agenția de Mediu au constatat că în acest an au fost înregistrate mai multe zile când nivelul de poluanți au depășit norma admisibilă, comparativ cu anii precedenți.
Galina CATENCO, INGINER PRINCIPAL AL AGENȚIEI DE MEDIU: ”Dacă să comparăm nivelul de poluare din 2023 cu datele din 2024 asta arată că nivelul de poluare a crescut, îndeosebi vara. Dacă să o comparăm cu 2023, vara aceasta a fost foarte poluată, depășirile concentrațiilor maximale zilnice erau de 70-78%. Asta vorbește despre faptul că nivelul de poluare era foarte înalt.”
Natalia PLATON, ȘEFA LABORATORULUI PENTRU CALITATEA AERULUI: ”Conform datelor prezentate de Agenția Mondială de Mediu, anul 2024 se consideră cel mai arid an din istoria observațiilor efectuate de către Organizația Mondială de Meteorologie și respectiv condițiile atestate meteorologice în acest an, temperaturi exagerat de mărite, umiditate înaltă, radiația solară intensă au provocat anumite depășiri ale valorii limită pentru mai mulți poluanți.”
Potrivit organizației non-guvernamentale „Renașterea Rurală”, care militează pentru protecția mediului, în Chișinău cel mai înalt grad de poluare a aerului se înregistrează în orele de vârf - dimineața între orele 7 și 9, iar seara între 16:00 și 20:00. Constatările au fost făcute cu ajutorul unei aplicații, în care sunt introduse datele în timp real colectate de senzorii de monitorizare a calității aerului instalate de asociație în capitală.
”La momentul de fața avem datele medii de la toți cei 10 senzori. Se recomandă să facem plimbări. Perioadele pe care putem să le verificăm sunt ultima adică momentan, 15 minute, o oră și 24 de ore. /01:52 Vedem că noaptea am avut depășiri între orele 21:00 și 23:00 a acestor date și la violet și la orange. În cazul 1 și 2 am avut o perioadă în care nu a fost recomandabil să ieșim afară.”
Mai exact, sunt depășite concentrațiile de PM10 și PM2.5, adică particule de praf foarte mici care, dacă sunt inhalate sistematic, pot creat probleme de sănătate și duce la deces. Potrivit Agenției de Mediu, principala sursă de poluare a aerului în Moldova, în proporție de 90 la sută, constituie gazele de eșapament.