Ingrijorati de faptul ca tinerii nu prea dau pe la sectiile de votare la alegeri, reprezentantii CEC si ai unui centru de instruire electorala i-au invitat pe profesori la o lectie. I-au invatat cum sa faca asa incat sa-i convinga pe elevii care au atins majoratul sa mearga la vot. Reveniti in scoli, pedagogii urmeaza sa simuleze un scrutin chiar la ore.

Publicat:15.11.2019, 17:51

Desi toti tinerii, pe care i-am intalnit astazi, ne-au spus ca au fost la vot, cifrele arata un tablou diferit. Doar fiecare al saselea tanar a pasit pragul unei sectii de votare la ultimele alegeri. In timp ce prezenta la vot a fost asigurata de persoane in etate. 

Unii inteleg ca nu e bine ca tinerii sa stea acasa si sa lase ca viitorul lor sa fie decis de altii. 

"Cred ca este foarte important pentru viitorul tarii, pentru ca toti cer o schimbare, dar nimeni nu se ridica de pe scaun sa mearga la vot."

"-Ce trebuie sa stim? Nu stiu. Pe cine sa votam, cred."

Si pentru ca s-au gandit ca poate tinerii nu au suficiente informatii si de aceea nu merg la vot, membrii CEC si Centrul de Instruire Continua in Domeniul Electoral i-au invitat pe sefii de directii de invatamant la o lectie. Acestia au primit carti si pliante informative cu care vor invata elevii despre importanta alegerilor.

Maria GOREA, FUNCTIONAR DIRECTIA INVATAMANT BRICENI: "Este foarte util pentru elevii de pana la 18 ani sa cunoasca cum sa voteze. Ca votul lor conteaza. Eu vad a transmite informatia prin joc ca sa inteleaga prin exemple reale rolul lor in societate."

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: "Aceasta cartulie are 20 de pagini, iar in ea se gasesc zeci de definitii si exercitii care invata elevii claselor gimnaziale si liceale ce inseamna alegeri, dar si responsabilitatile in calitate de alegator."

Elevii vor fi instruiti si vor avea posibilitatea sa improvizeze un scrutin electoral in cadrul lectiilor de educatie civica si dezvoltare personala. 

Eugenia MACARI, FUNCTIONAR DIRECTIA DE INVATAMANT CAUSENI: "Am primit setul participantului, un card de memorie, o sa multiplic materialele si o sa desfasor lectii. Vrem sa convingem tinerii ca votul lor conteaza."

Educatia electorala are scopul de a creste cetateni informati si responasbili, spun membrii Centrului de Instruire in Domeniul Electoral. 

Angela CARAMAN, DIRECTORUL ADJUNCT AL CICDE: "Educatia electorala nu tine doar de perioada alegerilor. Nu limitam doar la informare. Ne dorim cetateni pe care ii crestem, ii dezvoltam. Invatam acest proces de mici, ca sa invete ce este democratia participativa."

De saptamana viitoare, profesorii instruiti vor impartasi cu elevii din tara importanta participarii la vot.