Legati la maini si la ochi, pe fundal de melodii patriotice. In aceasta atmosfera, mai multi angajati ai casei de cultura din Anenii Noi au protestat astazi. Sunt nemultumiti de faptul ca cinci dintre colegii lor ar fi fost concediati pe nedrept. Decizia a fost luata de consiliul raional.

Publicat:02.08.2020, 08:10

Asa au ales sa protesteze angajatii casei de cultura Anenii Noi. Colegii lor sa revina la munca, asta isi doresc ei. Au interpretat cantece patriotice, iar unii si-au legat mainile in semn de presiune asupra culturii.  

Irina BELIBOV, SPECIALIST SECTIA CULTURA ANENII NOI: ”Suntem indignati de faptul ca ultimul timp suntem supusi unor actiuni ilegale,  neintemeiate, nejustificate, provocate sau intentate de unii functionari din consiliul raional, precum si alesi locali. Noi toti unanim sustinem si reiteram faptul ca acesti colegi sunt in functii indispensabile casei raionale de cultura.”  

Nemultumirile au aparut dupa ce in luna decembrie Consiliul Raional a decis sa elimine 5 functii din cadrul sectiei cultura. Astfel, oamenii au ramas fara un loc de munca. 3 dintre acestia considera ca li s-a facut o nedreptate. Irina Lencautan este regizor de mai bine de 7 ani la casa de cultura Anenii Noi. Iar din 2017  pana in 2021 este in concediu de maternitate.  

Irina LENCAUTAN, REGIZOR: “Este una ca legal, si sunt in concediu de ingrijire a copilului, nu aveti voie sa ma concediati si nici sa ma reduceti din functie, mai ales ca in urmatoarele doua luni trebuie sa continui concediul maternal, caci voi aduce pe lume un copil. Ce mi s-a spus e ca “Noi nu suntem vinovati da dvs. sunteti insarcinata, este problema dvs”.”    

La fel a patit-o si directorul adjunct responsabil de baza tehnico-materiala a institutiei. Barbatul a activat circa 13 ani ca muzician peste hotare, dar a decis sa se intoarca in tara. Doi ani isi facea meseria bine si nu intelege de ce fara nicio explicatie a fost demis.

Sergiu STEPANIUC, DIRECTOR ADJUNCT AL CASEI DE CULTURA ANENII NOI: “Din partea codului muncii, nu am observatii, din partea casei de cultura nu am nicio incalcare. Care este motivul pentru care am fost concediat? Eu nu inteleg.”

Vasile Moresanu, seful sectiei cultura se opune si el deciziei de a da afara oamenii.

Vasile MORESANU, SEFUL SECTIEI CULTURA ANENII NOI: “Eu nu am indeplinit, in primul rand eram in concediu, in al doilea in concediu de boala si in al treilea rand conform legii 58, art. 23 , functionarul public are dreptul sa refuze de a indeplini decizia ilegala, pe care  eu o consider ilegala.”

In timp ce angajatii protestau, acesta a fost chemat la comisia disciplinara pentru ca a refuzat sa indeplineasca indicatiile consiliului.  

Vasile PLAMADEALA, SEFUL SECTIEI CULDURA ANENII NOI: “Uitati-va in toate raioanele asta se intamplu nu le trebuie cultura la nimeni. Eu am invitat de peste hotare sa vina aici la noi, sa lucreze acasa si ei au venit. Ca apoi sa fie injositi si trimisi inapoi. Eu sunt dator ca conducator sa apar interesele lor.”

Consilierul raional, Sergiu Plamadeala, sustine ca actiunile nu contravin legii.  

Sergiu PLAMADEALA, CONSILIER RAIONAL ANENII NOI:“In cadrul legii, totul a fost facut frumusel, mai mult ca atat, el a avut posibilitatea, dar nu s-a prezentat la sedintele comisiei, el nu a fost. Ce a fost astazi, eu nu sunt la curent, abia acum am venit acasa.”