Procuratura cere Comisiei de la Venetia sa-si exprime opinia si sa transmita autoritatilor Republicii Moldova considerentele sale privind legalitatea includerii procurorului general in Consiliul Suprem de Securitate.

Publicat:23.09.2021, 09:53

Comunicat PG

Suplimentar la materialele remise anterior catre forul international, astazi, la solicitarea Comisiei de la Venetia, Procuratura Generala a expediat o adresare speciala in vederea formularii unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificarilor legislative operate recent in Legea cu privire la Procuratura, urmare a reformelor anuntate de majoritatea parlamentara, care, prin continutul si viciile procedurii de legiferare, comporta riscul imixtiunilor politice in activitatea Procuraturii, precum si creeaza premisele unor ingerinte serioase in realizarea, la nivel national, a principiului independentei procurorilor.

Prin aceasta adresare, Procuratura mai solicita, respectuos, Comisiei de la Venetia sa-si exprime opinia si sa transmita autoritatilor Republicii Moldova considerentele sale inclusiv si sub aspectul admisibilitatii participarii, ca membru de drept, a Procurorului General intr-un organ precum Consiliul Suprem de Securitate in conditiile cadrului legal al tarii noastre.

Concomitent, Procuratura roaga Comisia de la Venetia sa se pronunte si sub aspectul inadmisibilitatii presiunilor politice in raport cu institutia, avand in vedere argumentele care explica riscurile comportamentului politic neloial si impactul negativ ce-l comporta lipsa de colaborare onesta asupra separarii puterilor in stat.

Procuratura Generala opteaza pentru ca toate reformele, inclusiv mecanismul de evaluare, sa se realizeze intr-un cadru strict de legalitate, cu asigurarea principiului separarii puterilor in stat, bazat pe un dialog corect si respect reciproc, astfel incat societatea sa aiba incredere ca toate masurile intreprinse au obiective de buna-credinta.

Amintim ca, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, in regim de urgenta, ignorand procedurile de transparenta decizionala, fara a lua in considerare recomandarile Comisiei de la Venetia, a expertilor in domeniu, precum si opiniile institutiilor a caror activitate este vizata, a aprobat in lectura finala o serie de modificari la Legea cu privire la Procuratura.
 

Cu toate acestea, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratura a fost promulgata, iar la 3 septembrie 2021, aceasta a intrat in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial.

Procuratura Generala isi exprima dezacordul cu modul in care respectivele modificari au fost promovate si adoptate, or in redactia elaborata de catre un grup de deputati PAS, in frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea risca sa produca efecte care aduc grave atingeri principiilor constitutionale privind independenta Procuraturii si separatia puterilor in stat, subminand independenta procurorilor in avantajul factorului politic.

Pe langa actele legislative vizate, la adresarea catre Comisia de la Venetia, Procuratura a anexat cele doua sesizari inregistrate la Curtea Constitutionala, iar dupa finalizarea procedurilor de traducere in limba engleza, urmand sa o prezinte si pe cea de-a treia sesizare, depusa ieri la Inalta Curte. Toate aceste informatii urmeaza a fi luate in calcul la formarea opiniei de catre Comisia de la Venetia.