Aerul poluat afectează grav sănătatea oamenilor, iar expunerile pe termen lung pot duce la o moarte prematură. Potrivit datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, în țara noastră poluarea aerului este cauza a peste 11 la sută din decese. Specialiștii spun că persoanele care se află în zona de risc cum ar fi copiii, femeile însărcinate, dar și cei care suferă de probleme respiratorii trebuie să evite plimbările în aer liber atunci când nivelul de poluare este depășit.
Potrivit Organziației Mondiale a Sănătății aerul poluat afectează starea de sănătate a persoanelor, iar atunci când acesta este inhalat sitematic și o perioadă îndelungată poate cauza decesul.
Silvian RĂCILĂ, PREȘEDINTELE ȘI CO-FONDATORUL AO RENAȘTEREA NAȚIONALĂ: ”Pot să provoace anumite boli cronice sau la decese, dacă e să vorbim de timp îndelungat.”
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică cauzele specifice de deces asociate expunerii la aerul poluat sunt bolile cardiovasculare, cele respiratorii, cancer la plămâni, inclusiv diabetul zaharat sau bolile renale.
CAUZE DE DECESE ASOCIATE AERULUI POLUAT
boli cardiovasculare
boli respiratorii
cancer de plămân
diabet zaharat
boli renale cronice
Copiii, bătrânii, femeiile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni publmonare sunt cei care pot fi afectați cel mai mult de aerul poluat.
Silvian RĂCILĂ, PREȘEDINTELE ȘI CO-FONDATORUL AO RENAȘTEREA NAȚIONALĂ: "Dacă noi ne aflăm permanent într-o zonă în care sunt aceste particole ele încet, încet se acumulează în organism oricum organismul nu reușeste să le filtreze pe toate și atunci ele duc de fapt la scurtarea vieții."
Datele OMS arată că aerul poluat poate reduce până la 10 ani din viață.
Silvian RĂCILĂ, PREȘEDINTELE ȘI CO-FONDATORUL AO RENAȘTEREA NAȚIONALĂ: ”Sunt perioade de risc când în zonele de ambuteiaje se înregistrează creșterea de poluanți nu se recomandă pentru persoanele sensibile. Acestea sunt persoanele care ar fi bine să evite zona și momentul respectiv de deplasare și să facă după ce riscul scade.”
Astfel, specialiștii recomandă acestor persoane atunci când sunt depășiți concentrații de poluanți în aer să se evite plimbările în aer liber. Totodată, în această perioadă nu se recomandă aerisirea încăperilor. Conform celor mai recente date prezentate de OMS, în 2021, în Republica Moldova aerul poluat a fost cauza a peste 11 la sută din decese ceea ce înseamnă aproximativ 4500 persoane.