Se pare ca in vremuri grele oamenii isi unesc fortele pentru a fi mai puternici. Astfel, in timp de epidemie, unele comunitati de la noi s-au consolidat si au creat grupuri pe retele de socializare. Asa a aparut Made in Truseni sau Made in Ungheni, platforme pe care localnicii vand si cumpara produse.

Publicat:22.04.2020, 18:39

Tanara mamica Ana Ceban este una dintre membrii grupului ,,Made in Truseni’’ si spune ca acesta a ajutat-o mult sa-si promoveze mica afacere.

Ana CEBAN, ANTREPRENOARE TRUSENI: ,,Pe timp de carantina am hotarat sa imi dezvolt hobiul meu, decorez vesela cu argila polimerica."

O alta mamica din Truseni spera sa-si extinda afacerea cu pijamale prin intermediul grupului.

Nadejda GROZAV, ANTREPRENOARE TRUSENI: "Foarte multi clienti din truseni care nici nu au stiut ca sunt de aici. Numarul cererilor s-au marit."

Iar Tanti Niura afirma ca de cand s-a inscris in grup, clientii vin aproape continuu la poarta sa, sa cumpere rasaduri.

Ana MOISEI, CRESCATOARE RASAD TRUSENI: ,,Iata acum vandut unui domn. "

Si la Ungheni, un grup similar ii ajuta pe micii antreprenori sa supravietuiasca, iar pe cumparatori sa gaseasca produse fara sa plece departe.

Alina ROMANCIUC, ANTREPRENOARE UNGHENI: "Am postat prima postare in ajunul Pastelui si noi facem copturi in cuptorul cu lemne.

Datorita acestor postari am putut ajunge pe masa oamenilor in ziua de Pasti si toti au apreciat aceste copturi, deoarece noi facem dupa o reteta a bunicii, care are mai mult de 50 de ani.

M-a ajutat foarte mult acest grup, deoarece ne-am promovat produsele."

Elena COVATA, ANTREPRENOARE UNGHENI: "Din start am vrut sa scoatem toata ridichea si s-o aruncam, pentru ca avem cantitati foarte mari si le duceam la piata angro de la Chisinau.

Odata ce am postat acolo a inceput lumea altfel...in acest grup se gaseau mai multe legume, mai multe produse si erau mai interesati clientii si iata asa am inceput sa vindem cantitati mai mari."

Grupurile cu denumiri sugestive ,,Made in Truseni’’ sau ,,Made in Ungheni’’ au fost create la inceput de aprilie si plasate pe retele de socializare. Fondatorii acestora spun ca menirea comunitatilor este de a ajuta micii producatori sa-si vanda marfurile.

In fiecare localitate, in fiecare comunitate, inclusiv in Ungheni, exista producatori, exista persoane care nu sunt obisnuite cu tehnologiile, dar au foarte multe produse ecologice, foarte multe produse crescute cu dragoste acasa. Prin comunitatea, prin grupul nostru, incercam sa-i scoatem in evidenta si sa-i promovam, sa-si poata vinde marfa si sa poata avea incredere in ziua de maine.

Totusi, exista unele conditii pentru cei ce-si doresc sa se inscrie in aceste grupuri.

Marin BODRUG, FONDATOR GRUP ,,MADE IN UNGHENI’’: "Una dintre conditiile de baza este sa fie din regiunea Ungheni.

Raioanele Ungheni, Nisporeni si Calarasi, dar totodata sunt binevenite si alte persoane, care isi realizeaza produsele in regiunea noastra.

Persoana care publica un anunt e obligata sa indice si pretul."

In plus, fondatorii grupurilor spun ca sunt gata sa-i ajute pe toti cei ce-si doresc sa adere la comunitatile respective, inclusiv pe cei ce nu o duc prea bine cu tehnologiile.