Premierul Dorin Recean este așteptat să ajungă în această seară în Parlament ca să ceară deputaților votul pentru instituirea stării de urgență în domeniul electro-energetic, având în vedere că nu se știe dacă Rusia va livra gaze pentru regiunea transnistreană, după 1 ianuarie. Ședința continuă și la această oră.
Opoziția acuză Guvernul că nu a pregătit țara cu resurse energetice din vară și spune că vrea să instituie starea de urgență doar pentru a-și acoperi schemele din acest domeniu. În același context, deputații PSRM speră că moțiunea lor de cenzură va trece astăzi, iar guvernul va cădea. În replică, șeful legislativului i-a numit pe socialiști și comuniști „dependenți de Kremlin”.
Subiectul privind instituirea stării de urgență a stârnit replici aprinse între deputați chiar înainte să fie supus dezbaterii în plen. Socialiștii și comuniștii spun că nu e nevoie de situație excepțională și că sub acest pretext Guvernul doar mimează căutarea unor soluții pentru probleme pe care nu le-ar fi rezolvat la timp.
Vlad BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Starea de urgență de la sine nu rezolvă nicio o problemă și nu oferă niciun instrument suplimentar concret care este menit să ajute Republica Moldova și cetățenii țării. Guvernul nu a făcut vara ceea ce trebuia să facă, astăzi nici prin demiterea lui Parlicov, nici prin instituirea stării de urgență nu vor veni soluții. Problema există și vinovații trebuie trași la răspundere.”
Astfel, Vlad Bătrîncea susține că Guvernul trebuie să plece.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Eu le amintesc opoziției noastre că celor care ei se închină acum doi ani au început un război care a provocat și criză logistică și energetică, și umanitară, care toate au venit peste noi. Eu mai amintesc acestei opoziții că 30 de ani cât au stat la guvernare nu au făcut nici cât e negru sub unghie să tragă măcar o linie de tensiune înaltă dinspre vest spre noi și să construiască un gazoduct.”
Liderul partidului de guvernare afirmă că starea de urgență este necesară pentru ca autoritățile să fie gata penrtru orice scenariu în cazul în care Federația Rusă nu va mai livra gaze în regiunea transnistreană, așa cum prevede contractul.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Domnul Recean face treabă bună în situația excepțională și complicată în care se află Republica Moldova.”
În contextul situației din domeniul energetic despre care se tot discută în ultima perioadă, opoziția speră ca moțiunea de cenzură înaintată împrotriva executivului Recean va trece astăzi.
Vlad BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Vom propune votul secret și noi credem că în acest parlament, în această legislatură este un număr suficient de deputați care înțeleg că problema, criza energetică se datorează anume guvernului.”
Adrian ALBU, DEPUTAT PSRM: „Vom vedea cum va fi votată în plen, noi desigur vom vota pentru demiterea acestui executiv pentru că este unul mai incompetent chiar și decât cel precedent al doamnei Gavrilița.”
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să fie demis, este nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați. Opoziția are 37 de deputați.