Vinaria Purcari acuza Timbrus Purcari Estate de concurenta neloiala prin folosirea abuziva a toponimului Purcari. Consiliul Concurentei a amendat compania Timbrus Purcari Estate pentru concurenta neloiala, dar decizia a fost atacata in instanta si suspendata. Saptamana trecuta Consiliul Local Purcari nu a putut lua o decizie daca sa revoce sau nu dreptul Timbrus Purcari Estate de a folosi numele satului pe etichetele sale.

Publicat:14.09.2021, 19:20

Acum doi ani, vinaria Purcari a depus o plangere la Consiliul Concurentei in care acuza Timbrus Purcari Estate de concurenta neloiala. Atunci, crama a invocat ca Timbrus Purcari Estate induce in eroare consumatorii prin folosirea toponimului Purcari, care este indicat pe etichete, desi fabrica propriu-zisa a companiei se afla in satul Salcuta. In urma unei investigatii, Consiliul Concurentei a emis o decizie prin care Timbrus Purcari Estate a fost amendata cu peste 52 de mii de lei. Totodata, potrivit Consiliului... 

DECIZIA CONSILIULUI CONCURENTEI: “ [..] Aceasta va inceta actiunile de concurenta neloiala si va retrage de pe piata, pana in 2021, produsele care nu corespund utilizarii loiale a toponimicului “Purcari” in raport cu “Vinaria Purcari.”

Timbrus Purcari Estate a atacat hotararea in judecata si a cerut sa fie suspendata pana la examinarea pe fond a cauzei. Prima instanta a dat curs solicitarii. Compania considera ca utilizeaza legal numele satului Purcari, asa cum are acolo vita de vie, chiar daca fabrica se afla in satul Salcuta. 

Evghenii BONDARTOV, DIRECTORUL COMPANIEI TIMBRUS:“Noi nu incalcam niciun punct, noi nu avem nicio restrictie in utilizarea toponimului Purcari. Noi il folosim conform legislatiei in vigoare.” 

La scurt timp, Consiliul Concurentei a inaintat recurs impotriva incheierii Judecatoriei Chisinau, de a suspenda decizia, afirmand ca este neintemeiata. Si Vinaria Purcari a contestat hotararea instantei. 

Victor BOSTAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL VINARIEI PURCARI: “Credem ca intr-adevar vom primi castig de cauza si doar vrem sa restabilim o egalitate. Egalitate de a folosi acest toponim, nu dorim nici exclusivitate, nu dorim nimic ilegal.”

In luna iunie a acestui an Curtea de Apel Chisinau a sustinut suspendarea deciziei Consiliului Concurentei pana la o decizie pe fond. In paralel, vinaria Purcari a cerut Consiliului Local din satul Purcari sa isi retraga hotararea din 2013 de a acorda si companiei Timbrus Purcari Estate permisiunea de a folosi numele localitatii pe eticheta produselor sale.

Victor BOSTAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL VINARIEI PURCARI: “Noi nu am cerut anularea, am cerut revocare. Juristii au argumentat acest motiv legal care este scris in Codul Civil.”

Voturile consilierilor s-au impartit in jumatate asa ca o eventuala decizie va fi luata la urmatoarea sedinta, care ar urma sa aiba loc in luna decembrie.