In urma cu cateva luni, cand eram in stare de urgenta si cand abia se declarase pandemia de coronavirus, unii specialisti spuneau ca va veni vara, iar la temperaturi ridicate virusul nu rezista, astfel ca nu se va mai transmite asa de usor. Vara a venit, dar SARS-CoV-2 nu pare sa dispara, dimpotriva, pandemia s-a accelerat la nivel mondial in ultima perioada, inclusiv in tari in care acum este cald. In Romania, de la inceputul acestei luni, mai exact din 5 iulie, avem o crestere constanta a numarului de cazuri confirmate. 

Publicat:13.07.2020, 11:35

„S-a spus si s-a dovedit, de fapt, prin studii si Universitatea Harvard a afirmat ca practic, transmisibilitatea scade cu aproximativ 20 la suta pe perioada calda. Insa asta presupune temperaturi de 37 de grade sau peste 37 de grade. Deci, daca ne aflam la 32, 33, 34 de grade si noua ne este cald, asta nu este suficient ca lucrurile sa se modifice in mod semnificativ”, a explicat la Digi24 Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Pe de alta parte, o eventuala scadere a transmisibilitatii de 20 la suta poate sa fie „compensata” printr-un comportament necorespunzator din partea celor care nu respecta masurile de protectie si recomandarile care sunt facute. Sunt multe variabile care trebuie avute in vedere, spune Emilian Popovici. 

De ce creste numarul de cazuri in Romania

Cresterea constanta a numarului de imbolnaviri era oarecum asteptata, a aratat vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. „Acum aproximativ sapte saptamani am facut o proiectie privitoare la situatia pe care o vom afla, daca numarul  bazal de reproducere se va mentine undeva la 1,1. El s-a mentinut incepand cam din ultima sapatamana a lunii mai, sa zicem de la 1 iunie, si acum se vad rezultatele, care nu sunt, bineinteles, pozitive, prin aceasta crestere”, a explicat medicul .

Exista o explicatie si pentru faptul ca tot mai multi tineri incep sa faca forme grave de boala: mobilitatea tinerilor a crescut foarte mult in aceasta perioada de vacante. „Crescand mobilitatea, creste numarul de contacti posibil infectanti si crescand numarul de forme de infectii, practic crescand numarul de infectii, creste si numarul de forme grave, inclusiv cea care se manifesta prin acea furtuna citokinica. Faptul ca la noi numarul de cazuri este mai crescut la acest segment, 45-55 de ani, se poate explica prin faptul ca aceasta este grupa de varsta cea mai activa in general si atunci, iarasi, mobilitatea este foarte mare, numarul de contacti potential infectanti este mai mare si numarul de infectii este mai mare”, a aratat profesorul Emilian Popovici.

„Noi am estimat 836 de infectii pentru 14 august. Lucrurile evolueaza cam repede”

Aceasta crestere se va mentine in continuare, daca nu reusim sa scadem acest numar bazal de reproducere sub 1, mai spune epidemiologul.

„Totul este la oameni. Avem in fata si varianta, pe care nu ne-o dorim, ca numarul de infectii sa creasca progresiv, daca acest numar bazal de reproducere a infectiei se mentine, dar avem si varianta celalalta, ca lucrurile sa ajunga pe un fagas pe care il dorim, de scadere, daca oamenii respecta masurile. Cat pot sa creasca infectiile? Noi am facut o estimare de 836 de infectii noi pentru data de 14 august”, a reamintit profesorul.

„Dupa cum evolueaza lucrurile, parca evolueaza cam repede, si pe noi ne surprinde aceasta evolutie si aceasta crestere”, a adaugat Emilian Popovici.

„Ne incadram intr-o varianta sau alta dupa felul in care intelegem sau nu intelegem ca acest virus exista, ca el este prezent, ca infecteaza, ca genereaza forme grave de boala si ca singura metoda de a lupta impotriva lui este sa respectam recomadarile”, a spus vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Sursa: