Majoritatea vaccinurilor au efecte secundare, iar vaccinurile impotriva COVID nu se abat de la aceasta regula. Oamenii sunt asigurati ca, daca simt o durere la locul intepaturii, sau oboseala, sau dureri de cap, acestea sunt semne ca sistemul imunitar functioneaza cum trebuie. Acest lucru i-a facut pe unii sa se intrebe: daca sistemul imunitar face ce trebuie sa faca, inseamna ca daca nu am efecte secundare sistemul meu imunitar nu e pregatit sa ma protejeze?

Publicat:03.05.2021, 09:21

Stati linistiti, nu inseamna asta, scrie site-ul The Conversation. Testele clinice facute de Pfizer arata ca 50% dintre participanti nu au simtit niciun efect secundar semnificativ si totusi 90% dintre participanti au dezvoltat imunitate impotriva coronavirusului. Iar in cazul vaccinului Moderna, se arata ca, in vreme ce efectele secundare pot sa apara la un om din zece, vaccinul ii protejeaza pe 95% dintre cei care il fac.

Acest lucru poate fi explicat daca luam in considerare felul in care organismul dezvolta imunitate impotriva virusurilor in momentul este primeste un vaccin. Majoritatea vaccinurilor impotriva COVID, inclusiv cele deja autorizate, folosesc o proteina virala care se gaseste pe suprafata coronavirusului, cunoscuta ca proteina-tepusa sau proteina S, care mimeaza infectia pe cale naturala si declanseaza raspunsul imun al organismului.

Imunitate innascuta si imunitate adaptiva

Partea raspunsului imunitar cunoscuta ca imunitate innascuta reactioneaza aproape imediat la proteina S si lanseaza un atac impotriva ei, declansand o inflamatie, ale carei principale semne sunt febra si durerea. Deci imunitatea innascuta este cea care cauzeaza efectele secundare cele mai intalnite, pe care oamenii le au o zi sau doua dupa vaccin.

Imunitatea de lunga durata, care este scopul principal al vaccinarii, se obtine doar activand si a doua parte a raspunsului imunitar: imunitatea adaptiva. Aceasta este declansata cu ajutorul imunitatii innascute si are ca rezultat generarea de celule T si anticorpi, care protejeaza impotriva infectiei in cazul expunerii ultrerioare la virus.

Spre deosebire de imunitatea innascuta, cea adaptiva nu poate declansa o inflamatie, desi studii recente sugereaza ca poate contribui semnificativ la acest lucru. La unii oameni, inflamatia declansata de sistemul imun innascut impreuna cu cel adaptiv este exagerata si se manifesta ca un efect advers. La altii, desi raspunsul imun exista, nu este la un nivel atat de ridicat incat sa provoace efecte secundare semnificative. In ambele cazuri, imunitatea impotriva virusului este stabilita.

Ce cauzeaza un raspuns imun diferit?

Cercetatorii au observat ca oamenii de peste 65 de ani prezinta mai putine efecte secundare la vaccin. Acest lucru poate fi atribuit declinului gradual sistemului imunitar, odata cu varsta. Desi asta poate insemna un nivel mai scazut de anticorpi, totusi aceste persoane au imunitate impotriva virusului.

Sexul poate juca, de asemenea, un rol. Intr-un studiu facut in SUA, 79% dintre efectele secundare au fost raportate la femei. Acest lucru ar putea avea legatura cu testosteronul. Testosteronul are tendinta de a calma inflamatiile si, deci, efectele secundare asociate. Barbatii au mai mult testosteron decat femeile, ceea ce ar putea contribui la mai putine efecte secundare raportate la barbati.

Persoanele care sufera de boli inflamatorii cronice - artrita reumatoida, boli inflamatorii intestinale si scleroza multipla - si care sunt pe medicamente imunosupresive, pentru a controla simptomele, pot dezvolta mai putine efecte secundare, datorita unei reactii inflamatorii mai scazute.

Desi raspunsul imunitar este mai putin evident, nu inseamna ca el nu exista. Intr-un studiu din 2020, care a comparat nivelurile de anticorpi la persoane care erau pe medicamente imunosupresive cu cele ale persoanelor care nu urmau astfel de tratament, s-a stabilit ca persoanele pe imunosupresive produc un nivel mai scazut de anticorpi, dar niciuna nu era lipsita de anticorpi impotriva viruslui.

Efectele secundare ale vaccinului nu ar trebui privite ca o masura a eficientei vaccinului. In ciuda varietatii de raspunsuri la vaccin, cei mai multi oameni obtin imunitate impotriva coronavirusului prin vaccinare, indiferent de prezenta, absenta sau intensitatea efectelor secundare.

Sursa: