Franta va efectua in mod sistematic teste virusologice pe aeroporturi in zilele urmatoare pentru toti calatorii proveniti din tarile "rosii', a anuntat duminica purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Attal, la postul de televiziune BFMTV, transmite AFP.

Publicat:13.07.2020, 13:01

"Vom realiza teste sistematice pe aeroporturi pentru calatorii care vine din tari asa-zis ''rosii'', adica din tari unde virusul circula cel mai mult", a spus noul purtator de cuvant al guvernului, anuntand "2.000 de teste pe zi".

"Cei care au facut un test in tara de origine nu vor trebui sa mai faca unul la sosirea in Franta. Va trebui ca ei sa poata furniza dovada ca au facut un test', a spus Attal. El a mentionat ca masura va fi instituita in zilele urmatoare, fara insa a indica o data precisa.
Vineri, ministrul sanatatii Olivier Veran a afirmat ca se lucreaza la masura de realizare de teste salivare in aeroporturi, 'unde acest lucru va fi posibil', in cazul persoanelor care vin din tari cu risc. Testele le vor fi 'propuse' calatorilor, 'nu putem constrange pe cineva sa faca un test", a precizat el.

Aceste teste rapide sunt inca in curs de validare de catre autoritatile sanitare.

Intrebat despre posibilitatea ca purtarea mastilor sa fie obligatorie in spatiile publice inchise, Attal a raspuns ca 'francezii sunt responsabili si, cand li se fac recomandari, le respecta in foarte mare masura'. Totusi, guvernul 'reflecteaza in permanenta si ne adaptam in permanenta situatiei', a adaugat el.

Sambata, 14 medici renumiti au cerut, intr-un apel publicat de Le Parisien-Aujourd'hui en France, ca purtarea mastilor sa fie obligatorie in spatiile publice inchise, intr-un context de relaxare in ce priveste respectarea masurilor de protectie.

Vineri seara, numarul deceselor in Franta a depasit pragul simbolic de 30.000, ajungand la 30.004.

In buletinul sau saptamanal, agentia de sanatate publica a notat ca exista o 'noua tendinta spre cresterea circulatiei virusului SARS-CoV-2', insa aceasta ramane deocamdata 'la un nivel scazut'.

Sursa: