Mai multe tari europene analizeaza posibilitatea ca persoanele care au primit prima doza de Astra Zeneca sa fie vaccinate la rapel cu un alt ser. Schimbarea vine dupa ce Agentia Europeana pentru Medicamente a spus ca dupa administrarea acestuia este posibila aparitia unor tromboze in cazuri rare. Compania AstraZeneca a comunicat ca va mentiona in prospect trombozele ca posibil efect secundar al vaccinului antiCOVID.

Publicat:08.04.2021, 15:06

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit carora un numar mic persoane vaccinate cu AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sange extrem de rare. Unele tari au impus restrictii in functie de varsta. Belgia a anuntat ca va restrictiona timp de o luna vaccinul de la AstraZeneca la persoanele cu varsta de peste 55 de ani. In Spania, unde au fost inregistrate 12 cazuri de tromboza, in urma administrarii acestui vaccin, Ministerul Sanatatii a decis ca serul sa fie administrat doar celor cu varste de peste 60 de ani. Finlanda, Franta, Italia si Germania se numara printre tarile care au decis de asemenea sa nu mai administreze acest ser persoanelor mai tinere de 60 de ani.

Jeremy BROWN, COMITETUL DE VACCINARE DIN UK: ”Riscul de a face o forma severa a infectiei, creste odata cu varsta si comparand acest potential risc de aparitie a reactiilor adverse a vaccinului Astrazeneca, care sunt cateva la milion, si daca facem raportul dintre riscul vaccinului si riscul infectiei este mai bine sa vaccinam populatia de peste 30 de ani.” 

In multe cazuri, autoritatile trebuie sa decida ce este de facut in cazul persoanelor care au primit o prima doza de AstraZeneca si daca e posibil sa fie administrat alt ser. EMA nu a avut niciun comentariu imediat cand a fost intrebata despre amestecarea vaccinurilor. Unii experti spun ca, deoarece toate vaccinurile vizeaza aceeasi proteina exterioara ”spike” a virusului, ar putea functiona impreuna pentru a invata corpul sa lupte impotriva virusului. Nu exista dovezi ca eficacitatea va fi la fel de mare.

”Sunt un pic ingrijorata deoarece am 24 de ani si am primit deja prima doza de vaccin Astrazeneca si am rezervata a doua doza in cateva saptamani.” 

Agentia Europeana pentru Medicamente a publicat o lista a simptomelor care indica formarea cheagurilor de sange la persoanele vaccinate anti-COVID cu serul dezvoltat de AstraZeneca. Potrivit acesteia, trebuie sa solicitati imediat ajutorul unui medic daca in primele saptamani dupa administrarea serului aveti: 

-Lista simptomelor;

-Dificultati de respiratie;

-Durere in piept;

-Umflarea picioarelor;

-Dureri abdominale persistente;

-Probleme neurologige, inclusiv dureri de cap severe si vedere incetosata;

-Mici pete de sange sub piele in alte parti decat in locul injectarii.

Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca o legatura intre acest vaccin anti-Covid si aparitia unei forme rare de cheaguri de sange este „plauzibila, dar nu confirmata”.

Margaret HARRIS, PURTATOR DE CUVANT OMS: ”Astrazeneca ramane un vaccin minunat, un punct forte. Importanta acestor noi informatii este ca siguranta sanatatii si vigilenta functioneaza deoarece primim rapoarte si analizam aceste rapoarte, fiecare dintre ele ca sa intelegem ce se intampla.” 

Comisia Europeana a cerut miercuri statelor membre UE sa aiba o pozitie „cat mai coordonata posibil” legat de vaccinul AstraZeneca. Ministrii Sanatatii din Blocul comunitar s-au reunit ieri si au solicitat mai multe studii privitoare la impactul acestui ser. Intre timp Institutul National de Sanatate din SUA a anuntat ca a inceput un studiu pentru a determina riscul de reactii alergice la vaccinurile anti-COVID19 produse de Moderna si Pfizer, dupa ce au fost raportate mai multe episoade grave de anafilaxie.