Marea Britanie, care a vaccinat anti-COVID-19 peste jumatate din populatia adulta, va ajunge la asa numita ''imunitate colectiva'' (de turma) pe 12 aprilie, potrivit calculelor publicate joi de University College London (UCL), relateaza EFE joi.

Publicat:08.04.2021, 15:14

Potrivit acestor analize, protectia populatiei impotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinarii fie pentru ca s-au vindecat de boala, va ajunge la 73,4 % din populatie la 12 aprilie, data cand este prevazuta a doua etapa de relaxare a restrictiilor.

Acest procent, potrivit expertilor universitatii, este suficient pentru a spune ca s-a ajuns la "o imunitate de turma", cunoscuta si ca imunitate colectiva sau de grup, care are loc atunci cand un numar suficient de indivizi sunt protejati impotriva unei anumite infectii si actioneaza ca bariera pentru a impiedica virusul sa se raspandeasca, scrie Agerpres.

Potrivit ultimelor date oficiale, 31 de milioane de persoane au primit prima doza de vaccin anti-COVID-19 si peste 5 milioane cea de-a doua doza. Karl Friston, expert al UCL, a evidentiat nivelul de imunitate al populatiei, avand in vedere ca "peste 50 % dintre adulti au fost vaccinati".

Ziarul The Daily Telegraph, care a avut acces la studiul UCL, a subliniat eficacitatea modelului utilizat de universitate, deoarece inregistreaza in timp real numarul deceselor, al infectarilor, vaccinarilor si al spitalizarilor.

Luni, 12 aprilie, incepe a doua faza de relaxare a restrictiilor, cu redeschiderea magazinelor neesentiale, saloanelor de coafura si salilor de sport.

Prima faza a inceput pe 29 martie, cand a fost anulata recomandarea de a nu iesi din casa, cu exceptia cumparaturilor esentiale. A treia faza de relaxare este prevazuta pentru 17 mai, cu reluarea zborurilor internationale.

Anglia foloseste vaccinurile de la BioNTech/Pfizer si Oxford/AstraZeneca, in timp ce Tara Galilor a inceput saptamana aceasta vaccinarea cu Moderna.

Totusi, agentia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a recomandat miercuri sa nu fie utilizat vaccinul de la AstraZeneca la cei sub 30 de ani, pentru potentiala sa legatura cu cazurile rare de tromboembolism.

Sursa: