Un studiu efectuat in orasul german Munchen sugereaza ca anticorpii produsi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se mentin in corp mai mult de cateva luni.

Publicat:13.07.2020, 13:10

In felul acesta scad sperantele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunitatii pe termen lung, relateaza agentia DPA, potrivit Agerpres.

Testele efectuate pe pacienti tratati la Clinica Schwabing din Munchen au demonstrat o reducere semnificativa a nivelului de anticorpi neutralizanti din sange, a declarat Clemens Wendtner, consultant principal in cadrul sectiei de boli infectioase a spitalului.

La patru dintre cei noua pacienti, observam reducerea anticorpilor neutralizanti, intr-un test special, care nu poate fi efectuat decat intr-un laborator de inalta securitate’’, a precizat Wendtner.

Gradul in care acest lucru se rasfrange asupra imunitatii pe termen lung si a strategiilor de vaccinare este inca speculativ, insa trebuie monitorizat indeaproape″, a adaugat cercetatorul.

Rezultatele sugereaza ca pacientii vindecati pot fi reinfectati cu acest virus, insa sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma acest lucru, a precizat Wendtner.

Raspunsul imun al organismului este alcatuit din celule B, responsabile de secretarea anticorpilor si celulele T, capabile sa recunoasca si sa distruga antigeni recunoscuti anterior. Ambele sunt relevante pentru imunitatea pe termen lung.

Constatarile lui Wendtner sunt in concordanta cu rezultatele altor alte studii efectuate in alte tari. Cercetatorii chinezi au raportat in jurnalul stiintific Nature ca nivelul de anticorpi la coronavirus din sange a scazut considerabil dupa doua luni. Acest lucru a fost evident in special in cazul pacientilor asimptomatici, care au produs mai putini anticorpi si, prin urmare, au avut un raspuns imun mai slab, noteaza DPA.

Sursa: