In timp ce lumea se confrunta cu valul 4 al pandemiei, alimentat de varianta Delta, mult mai contagioasa dcat cele anterioare, Chile inregistreaza cel mai mic numar de cazuri de COVID-19 din martie 2020. Tara a imunizat 87% din populatia eligibila, iar de saptamana aceasta sunt vaccinati si copiii cu varste intre 6 si 11 ani, relataza CNN.

Publicat:15.09.2021, 08:38

Liliana Silva nu credea ca e in pericol. Cand fratele ei a venit din Germania, unde locuieste, pentru a-si vizita familia in Chile, niciunul dintre ei nu s-a simtit vulnerabil. Barbatul facuse carantina obligatorie de 10 zile la Santiago si nu avea simptome de COVID-19.

Cu toate acestea, in mai putin de o saptamana, parintii ei, cele trei fiice si o matusa au fost infectati cu varianta Delta. Ea si sotul ei s-au simtit rau dupa cateva zile. Aproape toata lumea avea simptome usoare, cu o durata de 2 pana la 4 zile - cu exceptia tatalui si a copiilor ei.

„Tatal meu sufera de leucemie cronica; a avut pneumonie, s-a deshidratat si a fost internat in spital. Daca nu ar fi fost vaccinat, ar fi murit", a spus Silva.

Dar copiii erau prea mici pentru a fi vaccinati si au facut o forma mai grava.

„Fiicele mele au avut febra mare, tuse, varsaturi si dureri de cap urate. Mi-as fi dorit sa fi fost vaccinate, mi-a fost frica tot timpul pentru ele”, a adaugat ea.

Motivele pentru care campania de vaccinare a fost un succes

De cand a inceput imunizarea populatiei impotriva COVID-19, in februarie, Chile a fost laudat la nivel international pentru campania de vaccinare de succes. Potrivit ultimelor rapoarte ale Ministerului Sanatatii, aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinati.

Tara sud-americana este, astfel, printre natiunile cu cea mai mare pondere a persoanelor imunizate din toata lume.

Aceasta rata ridicata de vaccinare a dus la scaderea numarului de cazuri, dar Chile nu intentioneaza sa reduca masurile de precautie. Saptamana trecuta, guvernul a anuntat ca tara va deveni una dintre putinele din lume care va aproba vaccinarea cu vaccinul chinezesc CoronaVac pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani. Imunizarea acestei categorii a inceput luni.

Fara vaccin, copiii devin vulnerabili

„Se stie ca, in tarile unde cea mai mare parte a populatiei adulte a fost imunizata, coronavirusul incepe sa-i vizeze pe cei care raman vulnerabili, iar copiii se infecteaza mai mult, asa cum se intampla in Statele Unite”, spune dr. Lorena Tapia, medic pediatru si membru al comitetului de consiliere pentru vaccinuri.

„Trebuie sa mergem mai departe cu imunizarea in randul celor mai tineri”, adauga ea.

Chile a incheiat contracte cu mai multi producatori de vaccinuri si a participat la testele clinice pentru mai multe dintre acestea, pentru a avea prioritate la achizitii.

„De la inceput, campania noastra s-a bazat pe avantajul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri. Acest lucru ne-a permis sa nu depindem de disponibilitatea unui singur furnizor, avand in vedere cererea mare de vaccin anti-COVID la nivel global”, spune ministrul pentru Stiinta, Andres Couve.

Aceasta strategie, combinata cu un sistem de vaccinare bine organizat si un sistem de planificare accesibil, a permis ca procesul de vaccinare sa avanseze cu putine intreruperi.

Pana in prezent, Chile a primit 36 de milioane de doze pentru o populatie de 19 milioane de locuitori, suficient pentru a incepe deja sa faca a treia doza. In fiecare saptamana, un nou grup de persoane devine eligibil - saptamana aceasta este administrata a treia doza persoanelor cu varsta de peste 55 de ani.

Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decat restul lumii

Chilienii s-au bazat intotdeauna pe vaccinuri, iar scepticismul nu a prins radacini in aceasta tara. Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decat restul lumii si a fost a treia tara care a controlat poliomielita. Increderea cetatenilor in vaccinuri a permis, de asemenea, reducerea semnificativa a bolilor copilariei, ca rujeola, oreionul si rubeola.

In timp ce mumarul cazurilor de COVID-19 creste din nou in America Centrala si Caraibe, in ultima saptamana Chile a atins cea mai scazuta rata de infectare si cel mai mic numar de cazuri active din martie 2020.

Restrictii relaxate - dar nu foarte mult

Rata de pozitivare ramane in mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul sa slabeasca progresiv restrictiile – dar nu foarte mult. Interdictia de circulatie dupa ora 22:00 a fost mutata la miezul noptii - suficient pentru a permite multor chilieni sa simta ca in sfarsit au din nou libertate.

Vaccinarea a jucat un rol cheie in prevenirea unui nou val, spun expertii, dar nu este suficient. De aceea, guvernul nu a ridicat inca toate restrictiile. Purtarea mastii de protectie este inca obligatorie, la fel ca distantarea sociala in locuri publice si scoli. Frontierele nu sunt complet deschise, iar calatorii inca se confrunta cu restrictii semnificative.

Aceste actiuni au permis chilienilor sa controleze tulpina Delta pana acum. Dar cu COVID-19, incertitudinea predomina.

„Nu putem spune ca este sub control”, spune dr. Alexis Kalergis, directorul Institutului de Imunologie si Imunoterapie Millennium din Santiago.

„Pandemia nu s-a terminat si, daca nu suntem atenti, putem avea un nou val in orice moment”, adauga el.

Kalergis spune ca extinderea vaccinarii este cel mai bun mod de a evita aparitia si raspandirea noilor tulpini.

Dr. Catterina Ferreccio, care face parte din Comitetul consultativ pentru COVID-19 al Ministerului Sanatatii, spune ca, in aceasta etapa a pandemiei, copiii vor deveni probabil un rezervor de COVID-19, ceea ce este riscant pentru ei si restul comunitatii.

Medicul pediatru Lorena Tapia, subliniaza, de asemenea, ca in Chile 52% dintre copiii de varsta scolara sunt supraponderali sau obezi, ceea ce creste riscul de a dezvolta forme grave de COVID. Exista, de asemenea, un numar semnificativ de copii cu boli respiratorii.

Sursa: