Varianta ''ingrijoratoare'' Delta, care este prezenta in 185 de tari, a inlocuit in mare masura celelalte trei variante ''ingrijoratoare'', Alpha, Beta si Gamma. Acestea trei reprezinta in prezent mai putin de 1% din cazurile secventiate, a transmis Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Publicat:22.09.2021, 09:52

Toti virusii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suporta mutatii in timp.

''Virusul predominant care circula in prezent este varianta Delta. Si, de fapt, mai putin de 1% din secventele disponibile in prezent sunt (variantele ingrijoratoare) Alpha, Beta si Gamma'', a declarat Maria Van Kerkhove, director in cadrul OMS, citata de Agerpres.

''Acest virus a devenit mai puternic, este mai transmisibil si este pe cale sa-i concureze, sa-i inlocuiasca pe ceilalti virusi care circula'', a adaugat ea, precizand ca virusul a fost semnalat in 185 de tari.

Aparitia, la sfarsitul anului 2020, a unor variante care prezentau un risc crescut pentru sanatatea publica globala a determinat OMS sa caracterizeze variantele ''de urmarit'' si altele ca fiind '' ingrijoratoare''.

OMS a decis sa numeasca variantele ''de urmarit'' sau ''ingrijoratoare'' folosind litere ale alfabetului grecesc pentru a permite publicului larg sa le pronunte numele mai usor. In prezent, OMS considera ca patru variante sunt ''ingrijoratoare''.

Sursa: