In fiecare an, de Craciun suntem impreuna, pentru ca impreuna putem sa facem minuni. Astazi, lansam campania Daruiesti si Castigi. In urmatoarele zile vedem la stiri istoriile unor copii carora tu poti sa le daruiesti sarbatoarea. Vom merge, de asemenea, si pe la eroii nostri mai vechi ca sa vedem cum li s-a schimbat viata.

Publicat:11.12.2019, 20:17

Ca sa ajutati familia, puteti face transfer pe card:

Beneficiary’s Bank: Victoriabank

Codul bancii: VICBMD2X

Beneficiary: AFTENI ALEXANDR NICOLAI

Cod personal: 2007027006682

IBAN Nr: MD05VI225911912111102519

Nr. Card: 4779 1800 0576 8123 (p/u transferuri P2P)

Sau depuneti bani pe contul familiei:

Banca beneficiarului - BC "VICTORIABANK'' SA

Date bancare (cont curent):

Cont in MDL (cod IBAN) MD76VI022330800003763MDL

Cont in USD (cod IBAN) MD84VI022330800000664USD

Cont in EUR (cod IBAN) MD19VI022330800001743EUR

Date bancare (card)

Cont in MDL (cod IBAN) MD05VI225911912111102519

Prima poveste e despre trei copii care le spun mama si tata bunicilor. Vera si Alexandru Afteni din satul Cihoreni, Orhei i-au luat in grija lor dupa ce mama i-a parasit imediat dupa ce i-a adus pe lume. Ajunsi aproape de pensie, oamenii se spetesc ca sa le poata oferi micutilor tot de ce au nevoie. Acum sparg nucile adunate vara ca sa le cumpere de Craciun o bicicleta. 

La casuta de pe deal, de la margine de sat, linistea parca intepenita in loc de gerul de afara, este sparta de copiii familiei Afteni. Sandu, Adriana si Madalina alearga, rad cu pofta si privesc lumea sincer, cu ochi de copil. 

Dupa ce au fost infofoliti, copiii au iesit afara. Fetele au pus la incercare energia bunicii Vera, iar fratele mai mare a primit sfaturi despre cum sa taie lemne de la bunicul Alexandru. Lectiile s-au incheiat, insa, rapid intrucat frigul de decembrie i-a piscat adanc de obrajori.

Cum am intrat in casa, Madalina si Adriana ne-au aratat pe rand ca au invatat sa numere. Sandu, insa, plin de atitudine, ne-a recitat poezia pe care a pregatit-o pentru matineul de la gradinita. 

Versurile lui Sandu nu au fost insa auzite de parinti, nu in toamna aceasta si nici in vreun alt anotimp. 

Baietelul a fost lasat in grija bunicilor pe cand avea cateva luni, iar ulterior, mama... le-a adus sub un gard, imediat dupa nastere, pe Adriana si Madalina.

Dupa ce i-au crescut pe cei trei copii ai lor, acum sotii spun ca au luat sub aripa alti trei, nepoti de aceasta data. De cateva luni, dupa ce instanta de judecata a lipsit-o pe mama de drepturile parintesti, ei sunt familia picilor.

Pe nea Alexandru il gasesti mai toata ziua pe deal, muncind pamantul, sau in padure de unde aduna lemne pentru foc. Copiii, dar si treburile din casa trec in grija bunicii Vera. Le vine greu sa adune un ban intrucat nici unul nu primeste inca pensie, asa ca singura sursa de venit este alocatia pentru copii.

Nucile nu sunt insa suficente pentru a repara camera copiilor, de care barbatul s-a apucat inca in vara. A stricat soba pentru a face una noua... Si pentru ca in buzunare suiera vantul, lucrul s-a oprit.

Asa ca celor cinci membri ai familiei nu le ramane decat sa-si faca loc in singura camera care se incalzeste pe timp de iarna. Baietii dorm pe cuptor, iar fetele pe canapea. Buneii, cu mainile batute de munca, ajunsi parinti la varsta de pensionare, trag zilnic cu propriile forte sau cu ajutorul oamenilor din sat, asa incat sa le faca micutilor o viata mai buna.

Iar picii le rasplatesc cu adresarea care le incalzeste inima...

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: "Impreuna putem face ca Sandu, Madalina si Adriana sa aiba o copilarie fericita, alaturi de bunici. Dar si un prezent care sa le permita sa viseze la un viitor luminos.”

Nu asteapta mila de sus, insa impreuna, prin generozitate, putem darui acestor copii o viata normala, iar bunicilor-parinti, un trai mai usor. Puteti face donatii pe contul familiei sau depune bani cu ajutorul cardului.