Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) a donat un milion de dolari pentru fondul de finanțare a ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, într-un nou semn că Mark Zuckerberg, patronul grupului, dorește să se apropie de viitorul președinte, scrie BFM TV, transmite g4media.ro.
Donația, confirmată de companie, va fi utilizată pentru toate cheltuielile legate de învestitura prezidențială a lui Donald Trump. Cu toate acestea, nici Mark Zuckerberg, nici Meta nu au donat fondului de învestire a lui Trump în 2017 sau fondului președintelui Biden în 2021.
Această donație se adaugă la lunga listă de încercări ale patronului tech de a-și consolida relația cu viitorul președinte ales pentru a-și proteja mai bine afacerea.
Într-adevăr, după ce Donald Trump a fost interzis pe Facebook în urma atacului asupra Capitoliului în 2021, relația lor s-a deteriorat. „Data viitoare când voi fi la Casa Albă, nu va mai exista nicio cină, la cererea sa, cu Mark Zuckerberg și soția sa. Vor fi doar afaceri”, a declarat Donald Trump la acea vreme.
De atunci, Meta a fost o țintă obișnuită pentru republican. În special, viitorul președinte l-a acuzat în repetate rânduri pe Mark Zuckerberg că se folosește de rețelele sale sociale pentru a influența alegerile în favoarea democraților. Ura dintre cei doi oameni a fost atât de mare încât Donald Trump a mers până acolo încât l-a amenințat pe Mark Zuckerberg cu închisoarea pe viață dacă încearcă să falsifice alegerile, într-o carte publicată la începutul lunii septembrie.
Apropierea treptată
De atunci, Marck Zuckerberg a făcut tot posibilul pentru a atenua tensiunile. Potrivit Wall Street Journal, în toamna anului 2021, el l-a angajat pe Todd Rickets, un strateg politic, pentru a-l ajuta să se apropie de republicani.
Iar Zuckerberg trimite din ce în ce mai multe semnale prietenoase. După tentativa de asasinare a lui Donald Trump la un miting din 14 iulie 2024, Mark Zuckerberg a descris reacția candidatului de atunci drept „badass”. De asemenea, el nu a ezitat să critice public rolul administrației Biden în timpul crizei Covid, pe care a acuzat-o că a făcut presiuni asupra Facebook pentru a elimina anumite conținuturi. În cele din urmă, după victoria lui Donald Trump, Mark Zuckerberg a declarat pe Threads că este „nerăbdător să lucreze cu el”.
Iar strategia începe să dea roade. Pe 27 noiembrie, cei doi bărbați s-au întâlnit în sfârșit la Mar-a-Lago (Florida). Cu această ocazie, patronul tech ar fi „precizat că dorește să sprijine reînnoirea națională a Americii sub conducerea președintelui Trump”.
Această întâlnire l-ar fi făcut pe Donald Trump să se răzgândească cu privire la soarta Tiktok, care este amenințată cu o interdicție în Statele Unite. În timp ce viitorul președinte american a vrut să împiedice această interdicție pentru a afecta interesele Meta – și Instagram în special – el este acum mult mai evaziv pe această temă.