La patrulare, pedaland. Politisti din cinci localitati din tara iau exemplul colegilor de la Chisinau si vor asigura ordinea publica pe doua roti, ajutati de mai multi voluntari. Fara piste amenajate si drumuri, pe alocuri, impracticabile, politistii sunt convinsi ca isi vor incheia misiunea cu succes.

Publicat:17.09.2021, 18:33

Incepand de saptamana viitoare politistul Victor Iurcu si voluntara Tatiana Panuta vor patrula pe biciclete in orasul Singera. 

 “ - Ati mai mers pana acum pe bicicleta?

-Desigur, ca si fiecare persoana in copilarie.”

Fiecare va avea misiunea sa. Tatiana – va merge cu bicicleta prin oras, fiind atenta la nereguli, precum acte de vandalism, deseuri aruncate la nimereala sau conflicte intre localnici. Imediat va transmite informatia politistului de sector care, tot pe bicicleta, va veni la fata locului.

Victor IURCU, POLITIST: “Economisesti si combustibil, nu foloseste masinile de zi cu zi, care polueaza aerul. Totodata, ajuta si la sport.”

Urcati pe biciclete, si voluntarii, si politistii vor purta casca. Vehiculul pe doua roti este modern, asa incat cei implicati sa se poata deplasa pe drumurile cu gropi sau pietris.

Victor IURCU, POLITIST: “Bicicletele sunt dotate cu multe viteze, cu amortizatoare foarte bune, gropile le vom depasi ca cu o masina de patru pe patru.”

Serviciul de patrulare pe biciclete va fi lansat in 5 localitati – Singera, Dobrogea, Revaca, Floreni si Chetrosu. Cei cinci politisti si voluntarii implicati in proiect au fost astazi instruiti si au testat bicicletele. In timp ce unii mergeau bine pe ele, altii au pierdut echilibrul.

Pentru a pune pe roti proiectul au fost cumparate 16 biciclete, iar banii au venit din partea Fundatiei Soros Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene.

Mihaela BURDUJA, DIRECTOARE DE PROIECT, FUNDATIA SOROS MOLDOVA: “Au fost alesi toti parametrii pentru a putea patrula in sate, pentru ca sa nu se defecteze in timpul patrularii.”

Initiativa acestui proiect aparatine “Asociatiei pentru Motivatie si Dezvoltare Comunitara” din Singera. 

Alexandru DANU, PRESEDINTELE ASOCIATIEI: “Da-ti sa ajutam totusi politistii de la noi din localitate, ca sa incercam cat mai mult sa transmitem mesajul in populatie localitatii noastre, ca sa intelegea ce este acest lucru politienesc.”

 Valeriu POPA, PRIMARUL ORASULUI SINGERA: “Nu este scopul de a sanctiona pe cineva, scopul este de a aduce politia mai aproape de locuitori. Permit drumurile centrale patrularea cu bicicletele, nu cred ca va fi o problema.”

Proiectul va dura pana in decembrie, apoi bicicletele vor ramane in posesia sectoarelor de politie si asociatiei de voluntari.

Pentru prima data in tara noastra serviciul de patrulare pe biciclete a fost implementat in capitala in 2017, iar ulterior tot mai multe localitati au preluat exemplul.