Moldovagaz a cerut o noua majorare a tarifului la gaz. Astfel pretul pentru un metru cub ar putea ajunge de la 11 la aproape 16 lei. Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica spune ca a primit solicitarea insa nu a decis cand va fi examinata.

Ultimul update: 21.01.2022, 18:25 Publicat:21.01.2022, 18:22

In cererea transmisa astazi la ANRE, Moldovagaz cere ca tariful pentru un metru cub de gaz sa creasca cu inca circa 4 lei si 50 de bani si sa ajunga la aproape 16 lei.
 Totodata, cei de la Moldovagaz cer ca acest tarif sa fie aplicat de la 1 ianuarie, ceea ce ar insemna ca gazul pe care il consumam acum, in cazul in care se aproba tariful, il vom plati mai scump deja la urmatoarea facturare. 

Vadim CEBAN, PRESEDINTELE MOLDOVAGAZ: “Costurile s-au majorat de la 1 ianuarie de achizitie si noi am solicitat de la 1 ianuarie.

 -Ati cerut sa se examineze de urgenta cererea?

-Da. Am solicitat de urgenta in conditiile situatiei de urgenta.”


 Presedintele Moldovagaz crede ca solicitarea sa ar putea fi examinata de ANRE saptamana viitoare.

Vadim CEBAN, PRESEDINTELE MOLDOVAGAZ: “ANRE are dreptul si poate sa puna si un pret mai mare, dar aici deja e la discretia lor. Trebuie sa vedem calculele, dar acolo noi am ajustat doar pretul gazului si cursul valutar.

-In cazul in care vom avea un pret mai mic in februarie. Veti veni din nou cu o solicitare?

-Nu. Daca va fi mai mic, noi trebuie sa recuperam devierile financiare care au fost acumulate in trecut, negative, asa e procedura. Pana cand nu le recuperam, nu putem solicita. Dar daca o sa fie drastica micsorarea, atunci o sa vedem.” 

Responsabilii de la ANRE nu exclud ca vor examina cererea Moldovagaz saptamana viitoare.

De la 1 ianuarie, Moldovagaz cumpara gazul rusesc la un pret de 650 de dolari pentru mia de metri cubi, fata de 450 de dolari cat era in decembrie. Tariful, insa, pentru consumatori nu a fost modificat. 

Din aceasta cauza furnizorul de gaze nu a acumulat banii necesari pentru a achita avansul de peste 63 de milioane de dolari pentru luna ianuarie, iar Gazprom ameninta ca sisteaza livrarile. Ieri Parlamentul a instituit stare de urgenta in sectorul energetic pentru 60 de zile, ceea ce a permis guvernului sa ia masuri care 

au suplinit contul intreprinderii iar banii au ajuns la Gazprom. Din noiembrie, facturile la gaz si la agentul termic sunt compensate de Guvern. Astazi, Moldovagaz a anuntat ca cei care vor sa renunte la aceste compensatii o pot face, completand o cerere pe site-ul companiei.