Moscova este deranjata ca prezenta fortelor ruse in Transnistria este criticata de conducerea Republicii Moldova. Un oficial din Ministerul rus de Externe a spus, joi, ca o indeamna pe presedinta Maia Sandu si „pe ceilalti parteneri moldoveni” sa renunte la asemenea afirmatii „care sunt depate de realitatea istorica” si sa se concentreze pe rezolvarea problemelor bilaterale, unele dintre acestea fiind „create artificial de Chisinau”, dupa cum a acuzat reprezentantul diplomatiei din Federatia Rusa.

Publicat:27.01.2022, 18:08

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta postului de televiziune Pro TV, presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca in 1992 Rusia si-a trimis oamenii in Transnistria pentru a impiedica Republica Moldova sa devina independenta fata de Uniunea Sovietica. Maia Sandu a adaugat ca Republica Moldova pledeaza pentru retragerea militarilor rusi din Transnistria.

„Prezenta armatei ruse este in contractie cu statutul de neutralitate si cu prevederile constitutionale si respectiv noi optam si vom continua sa optam pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu. „Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterala cu Federatia Rusa, dar este si un subiect pe care il abordam la toate forurile internationale pentru a obtine sprijin de la comunitatea internationala pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru”, a precizat presedinta Republicii Moldova.

„Am fost atenti la acest interviu al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. (...) O indemnam pe doamna Sandu si pe alti parteneri moldoveni sa renunte la asemenea afirmatii departe de realitatea istorica si sa se concentreze pe solutionarea problemelor din relatiile ruso-moldovenesti, inclusiv pe cele create artificial de Chisinau, precum si pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care sa includa reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a reactionat joi, intr-o conferinta de presa, Aleksei Zaitev, director-adjunct al Departamentului pentru informatii si presa din Ministerul rus de Externe.

Potrivit oficialului rus, aprecierile facute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei in conflictul transnistrean „nu rezista la proba criticilor”.

„Este bine cunoscut faptul ca trupele rusesti nu au fost 'trimise acolo': Armata a 14-a se afla in regiune inca din perioada sovietica si a fost forta care a oprit o varsare de sange in masa. In prezent, fortele rusesti de mentinere a pacii continua sa asigure pacea pe malurile Nistrului. In acest context, nu este deloc potrivit sa spunem ca cheia rezolvarii problemei transnistrene este problema prezentei trupelor rusesti in regiune”, a declarat oficialul rus, raspunzand unei intrebari din partea presei.

Moscova este gata de o „cooperare constructiva si pragmatica” cu Republica Moldova, de al carei popor „ne leaga o bogata istorie comuna si stranse legaturi culturale si istorice”, a mentionat in final Aleksei Zaitev.

La randul sau, miercuri, ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a cerut din nou Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria, sustinand si ca exercitiile efectuate in 25 ianuarie de Grupul Operational al Trupelor Ruse din Tranisnistria au incalcat legislatia Republicii Moldova si provoaca si mai multe tensiuni in regiune.

Si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seara, intr-o declaratie publica, sa-si retraga fortele din Ucraina, Georgia si Republica Moldova. „Rusia ar trebui de asemenea sa-si retraga fortele din Ucraina, Georgia si Moldova, acolo unde sunt desfasurati fara consimtamantul tarilor respectie, iar toate partile ar trebui sa se angajeze constructiv in eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia”, a spus Stoltenberg prezentand propunerile Aliantei pentru restabilirea legaturilor dintre NATO si Rusia.

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia se angajase sa-si retraga integral trupele din Republica Moldova si Georgia, ca parte a Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Fortele Armate Conventionale in Europa) si a Declaratiei finale a summitului OSCE, dar aceasta promisiune nu a fost niciodata respectata.

Sursa: