In Ucraina ziua de 9 ianuarie este declarata zi de doliu, dupa ce un avion cu 180 de pasageri la bord s-a prabusit la putin timp de la decolare in Teheran. Presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un decret in acest sens si s-a adresat oamenilor.

Publicat:09.01.2020, 13:20

Decretul semnat de presedintele Zelenski anuleaza evenimentele de divertisment si concertele, precum modifica si programele de televiziune si radio.

In decret se mentioneaza ca „pentru a comemora cei decedati, presedintele a decis sa coboare steagurile statului Ucrainei de pe casele si structurile autoritatilor de stat, de autoguvernare locala, intreprinderi de stat, institutii si organizatii”, transmite unian.net.

Vladimir Zelenski a facut si o adresare video oamenilor, unde exprima profunde condoleante familiilor, rudelor celor decedati, mentionand ca statul le va acorda tot ajutorul necesar.

„O prioritate a Ucrainei este stabilirea cauzelor accidentului. Cu siguranta vom afla adevarul. Pentru aceasta, va fi efectuata o ancheta detaliata si independenta in conformitate cu dreptul international.

Astazi, voi avea o discutie telefonica cu presedintele Iranului pentru consolidarea cooperarii cu partea ucraineana pentru stabilirea adevarului. Solicit comunitatii internationale, in special Canada, sa se alature anchetei.

Nu este un subiect pentru senzatie. Avem nevoie de rabdare, rezistenta si intelepciune. De asemenea, aceasta poveste ingrozitoare ar trebui sa ne invete pe toti sa punem in valoare vietile oamenilor”, spune Vladimir Zelenski.

Avionul Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prabusit ieri la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a cazut in apropierea aeroportului si a fost cuprins de flacari.

Cauza preliminara fiind o defectiune tehnica. Cu toate acestea, in presa se vehiculeaza informatia ca avionul a fost doborat de fortele iraniene de aparare aeriana.

Ucraina a confirmat faptul ca la bordul avionului se aflau aproximativ 180 de pasageri, dintre care 11 cetateni ucraineni: 2 pasageri si 9 membri ai echipajului. Cei mai multi pasageri erau cetateni iranieni.

Nu sunt supravietuitori, un urma accidentului aviatic.