Moldova a receptionat astazi un ajutor umanitar din partea Germaniei in valoare de aproape 10 milioane de euro. Lotul contine ventilatoare, masti, manusi si costume de protectie. Echipamentul va fi distribuit in toate institutiile medicale din tara, iar o parte va fi folosit de membrii sectiilor de votare in ziua alegerilor anticipate.

Publicat:10.06.2021, 10:00

In total 100 de astfel de aparate de ventilare pulmonare au fost donate, iar pe langa acestea ajutorul umanitar contine - 900 de pulsoximetre, 4 milioane de masti cu supapa, 7 milioane de masti chiruchicale, 500 de mii de ochelari de potectie si 150 de mii de costume de protectie. 

DONATIA DIN GERMANIA:

ECHIPAMENT DE VENTILARE PULMONARA – 100

PULSOXIMETRE – 900

MASTI – 4 MLN

MASTI CHIRURGICALE – 7 MLN

MANUSI DE UNICA FOLOSINTA – 500 MII

OCHELARI DE PROTECTIE – 500 MII

COSTUME PE PROTECTIE – 150 MII

Angela GANNINGER, AMBASADORUL GERMANIEI LA CHISINAU: “In aceste momente dificile acces la aceste ajutoare vor avea toate institutiile din Republica Moldova, inclusiv cele care sunt responsabile de organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare.”

Mihail CIOBANU, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA: “Aceasta donatie reprezinta un sfert din necesitatea sectiilor de urgenta din Republica Moldova. Noi avem nevoie in jur de 500 de paturi dotate si iata aceste 100 de ventilatoare pot asigura acele 100 de paturi in sectiile de terapie intensiva si reanimare.”

Responsabilii din sanatate sustin ca ajutorul umanitar va fi distribuit in toate institutiile medicale din tara, iar pana atunci echipamentele vor fi pastrate in depozitul ministerului Sanatatii.

Svetlana SUSARENCO, VICEDIRECTORUL DEPOZITULUI:“Produsele respective vor fi distribuite in cel mai scurt timp, deoarece institutiile au nevoie de aceste produse si ele sunt solicitate si asteptate.”

Ajutorul umanitar, de aproape 10 milioane de euro, este cel mai mare primit de Moldova in anul pandemiei. Lotul a ajuns in tara prin intermediul Mecanismului de protectie civila al Uniunii Europene. De la inceputul pandemiei, Guvernul Germaniei a transmis utilaje medicale si echipamente de protectie in valoare de peste un milion de euro. Donatii au venit si din partea altor state europene, inclusiv Romania. Totodata, UE va acorda 600 de milioane de euro Moldovei, in urmatorii trei ani, pentru redresarea economica a tarii in urma crizei provocate de pandemia de Covid-19.