Ministrul Sanatatii, Ala Nemerenco, a anuntat astazi intr-un briefing de presa ca in municipiul Chisinau si Balti se introduce munca la distanta, acolo unde este posibil si trecerea universitatilor in regim online. Iar la majoritatea activitatilor cu un numar mare de persoane, certificatul COVID-19 devine obligatoriu.

Publicat:22.09.2021, 15:55

Ala NEMERENCO, MINISTERUL SANATATII: "Astazi a avut loc Sedinta Comisiei Extraordinara in Sanatate Publica, care s-a intalnit pentru prima data in noua sa componenta. Anuntam pragurile de alerta de la verde pana la rosu. Prag de alerta verde se stabilesti si se anunta la o incidenta de cazuri COVID-19 sub 50 cazuri la 100.000 de populatie pentru ultimele 7 zile. Prag de alerta galben – intre 50 si 99 cauzuri de COVID la 100.000 de populatie. Prag de alerta portocaliu – intre 100-249 cazuri de COVID la 100.000 de populatie. Prag de alerta rosu – 250 sau mai mult la 100.000 de populatie."

Ministra Sanatatii spune ca Agentia Nationala de Sanatate Publica este obligata sa publice in fiecare zi de luni pragul de alerta pentru nivelul national si pentru unitatile administrativ teritoriale. 

Ala NEMERENCO, MINISTERUL SANATATII: "Agentia Nationala de Sanatate Publica a hotarat ca pentru localitatile cu cod galben, organizatorii de evenimente vor putea cere de la participanti certificatul Covid-19 sau fara certificat, dar cu un numar redus de persoane. Aceeasi flexibilitate avem si pentru domeniul horeca, atat in codul portocaliu, pastrand activitatile si in cod rosu, dar cu certificat covid. Conform datelor actualizate la ultima ora, in Moldova avem inregistrate 198 cazuri la 100 mii de populatie cumulativ in ultimele 7 zile, in Chisinau - 333, Balti - 427. Harta tarii este urmatoarea: 366 se afla in prag de alerta verde, galbena - 156 localitati, portocalie - 311, rosie - 178."

Ala Nemerenco mentioneaza ca municipiul Chisinau si Balti se afla in  prag de alerta rosie.

Ala NEMERENCO, MINISTERUL SANATATII: "Codul portocaliu si rosu impun masuri mai consistente. Comisia a hotarat ca introduce unde este posibil munca la distanta si trecerea universitatilor in regim online. Comisia a considerat ca pentru majoritatea activitatilor certificatul COVID-19 sa devina obligatoriu. Ministerul Muncii a fost imputernicit sa lucreze la elaborarea unui pachet de facilitati pentru zile libere pentru incurajarea vaccinarii. Copiii raman sa invete in scoala in toate pragurile de alerta, desigur cu respectarea masurilor de protectie."