Presedintele Comisiei Electorale Centrale a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca deschiderea sectiilor de votare la Corjova si Tighina, care sunt in numar de trei, nu ar fi o necesitate. Dorin Cimil spune ca in situatia in care nu poate fi asigurata ordinea publica nu este necesara organizarea acestora.

Publicat:10.06.2021, 21:37

Presedintele CEC, Dorin Cimil, spune ca a anuntat colegii despre riscurile deschiderii celor trei sectii de votare insa fara niciun rezultat.

Dorin CIMIL, PRESEDINTELE COMISIEI ELECTORALE CENTRALE: "Pentru prima data au fost propuse aceste sectii de votare in pofida faptului ca a fost un aviz din partea SIS-ului. Eu am comunicat colegilor despre riscurile care pot aparea, insa colegii au mers pe aceasta cale. Acum se discuta problema accesului. S-au invocat si discutii la Comisia Unificata de Control. Consider ca in situatia in care nu putem asigura ordinea publica nu este necesitate de organizare a acestor sectii." 

Totodata, expertul in drept constitutional si ex-presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca cele trei sectii de votare, pe care CEC-ul vrea sa le deschida in stanga Nistrului, nu pot fi functionale atat timp cat Chisinaul nu controleaza acest teritoriu. 

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTE CC: "Din punct de vedere legal sigur ca aceste sectii pot fi deschide, deoarece este decizia CEC, dar daca ar fi sa urmarim spiritul legii, eu cred ca nu ar trebui deschisa nicio sectie de votare pentru Transnistria, atata timp cat nu vor fi prezenti observatori la procesul electoral, sa nu ne limitam doar la ziua alegerilor, fraudarea nu se petrece doar in acea zi. Daca maine din Transnistira vor fi "manati" 50.000 de oameni la vot in Moldova, oameni care nu cunosc nici actorii politici, ei vor putea distorsiona procesul de vot. 

Trebuie sa avem putin curaj si sa recunoastem ca din moment ce nu controlam acest teritoriu, alegeri acolo nu se fac si nu se fac si nu se vor face. Exact asa au procedat si in Georgia si Ucraina. Nicaieri in lume nu veti gasi un model unde ai un teritoriu controlat de trupe militare straine sau de autoritati straine si care ar permite sa voteze persoanelor care se afla in acele teritorii. 

Nu ar fi nicio incalcare fundamentala a Constitutiei, deoarece dreptul la vot poate fi limitat. Acolo nu ai politie, nu ai justitie, nu ai observatori, nu ai nimic. Cine stii de unde vin oamenii acestia. Inca nu este tarziu ca CEC sa interzia in totalitate toate sectiile de votare pentru cetatenii care se afla in stanga Nistrului. Dupa 10 iulie vom asista la o schimbare de putere, este o chestie certa. 

Cei care vor veni la putere vor avea obligatia morala, sa rezolve inclusiv aceasta problema, ca sa nu mai asistam la acest simulacru democratic, cand sunt "manati" oamenii la sectiile de votare si nu stiu nici macar cum se numesc partidele pentru care trebuie sa voteze."

Membrii CEC s-au intrunit ieri in sedinta pentru a lua o decizie privind desfasurarea alegerilor parlamentare din 11 iulie. Totodata, subiectul privind numarul sectiilor de votare in Transnistria a fost amanata pentru urmatoarea sedinta.

Citeste si :  Sedinta CEC. Subiectul privind numarul sectiilor de votare in Transnistria, amanat - VIDEO

La sedinta din 5 iunie, Comisia Electorala a aprobat deschiderea mai multor sectii de votare pentru locuitorii din stanga Nistrului, unde vor fi amenajate 44 de birouri, cu doua mai multe decat la prezidentiale.