Premierul Ion Chicu sustine ca la inceputul anului 2021 ar putea fi deschise inca doua aeroporturi in Republica Moldova, la nord si la sud. In plus, seful cabinetului de ministri sustine ca Aeroportul International Chisinau nu doar trebuie intors in gestiunea statului, dar trebuie dezvoltata infrastructura aeroportuara, transmite IPN.

Publicat:03.12.2019, 10:59

Potrivit ipn.md, Ion Chicu spune ca pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare trebuie creata o concurenta pentru aeroport. „Deja am inceput sa discutam cu specialistii. Saptamana aceasta vom avea si un plan clar de actiuni in acest domeniu. Eu cred ca este foarte posibil, daca nu anul acesta, atunci anul viitor, am in vedere anul 2021, sa avem cel putin un aeroport la nord si aici noi examinam fie Marculesti, fie Balti, si unul la sud – probabil, la Ceadar Lunga. Ramane ca specialistii sa elaboreze acest studiu de pre-fezabilitate ca sa vedem unde este, din punct de vedere economic, cel mai rational sa construim”, a declarat premierul in cadrul emisiunii „Punctul de azi” de la TVR Moldova.

Pentru dezvoltarea aeroportului de la Marculesti premierul spune ca ar fi nevoie de 17-18 milioane de euro, investitii din partea statului. „Apropo, are certificat aeroportuar international, poate primi rute, pista este foarte buna. Altceva este ca amplasarea lui nu este cea mai reusita. Avem aeroportul de langa Balti care necesita mai multe investitii, dar amplasarea este cu mult mai buna si are posibilitate de crestere”, a declarat Ion Chicu.

Premierul spune ca la ora actuala Guvernul nu mizeaza doar pe investitii publice in dezvoltarea acestui sector, dar si pe atragerea resurselor din sectorul privat, dar si investitii de peste hotare. „Colegii mei deja discuta si cu unele companii din Germania, renumite in industria respectiva, o sa lansam un concurs atunci cand vom avea o viziune clara cum ne miscam. Noi ne axam pe posibilitatea investitiilor private din aceasta infrastructura”, a afirmat prim-ministrul.