Liderul separatist de la Tiraspol are de gand sa ceara Rusiei recunoasterea independentei regiunii transnistrene. Asta a declarat Vadim Krasnoselskii intr-un interviu pentru presa rusa, dupa ce Maia Sandu a solicitat de la tribuna ONU ajutor pentru retragerea militarilor de pe teritoriu. Moscova refuza sa-si retraga trupele din stanga Nistrului.

Publicat:24.09.2021, 19:43

Militarii rusi care stationeaza ilegal in stanga Nistrului nu vor fi retrasi in curand. Asta a dat de inteles vicepresedintele Consiliului Federatiei din Rusia. Declaratiile lui Constantin Kosaciov au fost facute in timpul intrevederii cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

„S-a subliniat rolul pozitiv al operatiunii de mentinere a pacii de pe Nistru si lipsa de alternative la formatul existent al misiunii pana la momentul solutionarii finale a relatiilor dintre Transnistria si Republica Moldova.”

...scrie presa din Transnistria, facand referire la intrevederea celor doi. Totodata, intr-un interviu pentru agentia Ria Novosti Vadim Krasnoselskii a declarat ca are de gand sa ceara Rusiei recunoasterea independentei regiunii transnistrene.

VADIM KRASNOSELSKII, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: “Aici suntem pregatiti pentru recunoastere: suntem un stat, cu toate ramurile guvernamentale, cu propria noastra moneda, cu economia noastra, cu finantele noastre. Iar problema recunoasterii este o problema tehnica." 

Autoritatile din Republica Moldova nu au venit, deocamdata, cu o reactie la declaratiile facute de Krasnoselskii. Ieri, Maia Sandu in primul sau discurs de la tribuna ONU a cerut ajutorul comunitatii internationale pentru retragerea trupelor si munitiilor din stanga Nistrului, spunand ca acestea sunt un pericol la adresa securitatii internationale. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Aceasta include indepartarea sau distrugerea munitiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezinta o amenintare pentru securitatea si mediul din regiune in ansamblu. Mizam pe sprijinul comunitatii internationale in acest demers.“